Рим, един от най-засегнатите от уличния трафик градове в Европа и където има хиляди древни паметници на открито, застрашени от замърсяването, планира да забрани дизеловите автомобили в централните части най-късно до 2024 г. Това обяви кметът на италианската столица, цитиран от "Гардиън".

Вирджиния Раджи обяви решението в профила си във "Фейсбук", като изтъкна: "Ако искаме да се намесим сериозно, трябва да имаме смелостта да приемем строги мерки."

Съдът в Германия разреши забрана на дизеловите автомобили в градовете

Съдът в Германия разреши забрана на дизеловите автомобили в градовете

Сега всичко е в ръцете на германските провинции и градове

Нейните коментари дойдоха след вчерашното съдебно решение в Германия, което постанови, че тамошните градове могат да забраняват най-тежко замърсяващите дизелови автомобили да не се движат по техните улици.

Около две трети от 1,8 млн. нови коли, продадени в Италия през миналата година са били дизелови.

В Рим няма големи индустрии, така че почти цялото замърсяване на въздуха в италианската столица е причинено от моторни превозни средства.

Градът често се опитва да забранява по-старите, по-замърсяващи превозни средства от пътищата в дни, в които замърсяването достига критични равнища.

Рим също така се опита да ограничи замърсяването, позволявайки само на коли, чиито регистрационни номера са четни или нечетни, да се движат в различни дни.

Освен здравните проблеми, замърсяването от двигателите с вътрешно горене причинява сериозни щети на многото древни паметници в Рим.

Според проучване от миналата година на Министерството на културата 3600 каменни паметника и 60 бронзови скулптури има опасност да се разрушат заради замърсяването на въздуха.