Президентът на Иран Хасан Рохани заяви в сряда, че ще бъде лесно да се решат проблемите на страната със САЩ, стига Джо Байдън да се придържа към ангажиментите, които е поел в кампанията си, съобщават АФП и "Гардиън".

Оптимистичните забележки на Рохани контрастираха с реч от предния ден на върховния лидер аятолах Али Хаменей, която очерта по-труден път към нормализиране и отмяна на санкциите.

Рохани заяви, че е лесно да се реши въпросът, при условие че правителството на САЩ се придържа към взаимното уважение, дистанцира се от действията на Доналд Тръмп и осигури компенсация за въздействието на санкциите върху иранската икономика. Въпросът за обезщетението може да се окаже труден за администрацията на Байдън, в зависимост от исканите суми.

Германия очаква връщане на САЩ към иранската ядрена сделка

Германия очаква връщане на САЩ към иранската ядрена сделка

Заедно с Франция и Британия се готвят за период на интензивна дипломация с Байдън

Хаменей, за разлика от него, заяви, че "пътят към отмяна на санкциите и години на преговори" не са приключили, добавяйки, че няма вероятност за "бързо отваряне от чужбина".

Контрастът може да отразява реални политически различия или просто желанието на Рохани да оправдае подписването на ядрената сделка - решение, което е използвано от политическите му врагове и ще бъде силно представено на президентските избори през юни.

Ранният напредък в преговорите между САЩ и Иран вероятно ще помогне на кандидатите-реформисти, ако този напредък е осезаем в Иран до началото на президентската кампания.

Според Рохани "причината за неуспеха на Тръмп беше неговата неправилна външна политика, грешна здравна политика и расистки военни действия. Той беше ненадежден за всички и продължи демагогското и популисткото си поведение и слава богу, че американците и хората в региона са освободени от това зло ... Той дори не позволи 5 милиарда долара международна помощ да стигнат до Иран за борба с коронавируса ."

"Надяваме се, че следващото правителство на САЩ ясно ще осъди политиката на Тръмп срещу Иран и ще компенсира неправилните политики, прилагани от бившето правителство на САЩ през последните четири години", добави той.

Израел предупреди САЩ да не се връща към иранската ядрена сделка

Израел предупреди САЩ да не се връща към иранската ядрена сделка

Нетаняху не спомена по име Байдън, но се предполага, че се обръща към него

Той обеща, че Иран ще предприеме реципрочни мерки по отношение на всички стъпки, предприети от правителството на САЩ. Ако новите управляващи в САЩ са решени да намалят напрежението и да уважат иранската нация и международните начинания, "разрешаването на проблема е много лесно, Иран и САЩ могат да решат да се върнат към условията преди 20 януари 2017 г. (датата на встъпване в длъжност на Тръмп)".

Той изобрази поражението на Тръмп като победа за иранската съпротива. "Една от проявите на победата на Иран и категоричното поражение на врага в икономическата война между двете страни беше краят на ерата на Тръмпизма. Благодаря на иранския народ за тригодишната му съпротива в икономическата война. В Иран сме се защитавали свещено два пъти, срещу Ирак и срещу Тръмпистите."

Иран и САЩ нямат преки дипломатически отношения, но ядрената сделка, договорена между Техеран, Вашингтон и други световни сили през 2015 г. - договорена, когато Барак Обама бе в Белия дом, а Байдън беше негов заместник - успя да разсее двустранното напрежение до най-ниското ниво от десетилетия.

Тръмп едностранно оттегли САЩ от този пакт през май 2018 г. и започна кампания за "максимален натиск" срещу Иран със санкции.

Иран се връща към ядрените ангажименти, ако САЩ отменят санкциите

Иран се връща към ядрените ангажименти, ако САЩ отменят санкциите

Иран "автоматично" ще се върне към изпълнение на ядрените си ангажименти