"Силата на НАТО е най-добрата отправна точка за преговори с Русия". Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с румънския премиер Дачиан Чолош, предаде БТА.

"НАТО е най-добрият гарант за сигурността в Европа. Отговаряме на днешните предизвикателства, които са най-големите от поколение насам. Работим по-тясно отвсякога с ЕС", добави Столтенберг по повод операцията на Алианса в Егейско море за пресичане на потока от незаконни мигранти.

Столтенберг отбеляза, че първите кораби на НАТО са били изпратени на мисията в Егейско море часове след решението, което бе прието на 11 февруари от военните министри на страните-членки на Пакта.

Генсекът на Алианса обясни, че преди дни е решено операцията да увеличи периметъра си на действие. "Установихме много по-тясно сътрудничество с европейската гранична агенция Фронтекс, увеличаваме броя на корабите, включително с плавателни съдове от Франция и Великобритания", допълни той.

"Наблюдаваме нарушения на споразумението за прекратяване на огъня в Сирия", заяви Столтенберг. Той определи спазването на това споразумение като най-важното предварително условие за постигането на мирно решение.

От своя страна румънският премиер Дачиан Чолош заяви, че Румъния иска по-силно присъствие на НАТО в Черно море. Той отчете доброто сътрудничество на неговата страна с България и Турция в областта на отбраната. Чолош покани Столтенберг в Румъния през май за откриването на съоръжение от европейския противоракетен щит.