Продължават острите реакции на Букурещ заради вероятността да бъде отложено приемането на Румъния в Шенгенското пространство, пише europe.bg

Президентът Траян Бъсеску заяви, че страната му може да не изплати 271 милиона евро, предвидени за подобряването на сигурността на границите. Тези пари могат да бъдат пренасочени за развитие на малките и средни предприятия.

271 милиона евро са парите, които румънските власти би трябвало да изплатят на консорциума "И Ай Ди Ес", в който основни акционери са германски и френски фирми. Тази компания ще осигурява технологии и мениджмънт за подобряване сигурността на външните за Евросъюза румънски граници.

Според държавния глава средствата могат да бъдат пренасочени за развитието на малките и средните производители, ако страната не получи точна дата за присъединяване към Шенген.

Други лидери на парламентарно представени партии тук предлагат пък замразяване на купуването на технологии от страните, които не са съгласни с приемането на страната в шенгенската зона през пролетта на тази година. Трети искат излизането от организацията на франкофонските държави.

Същевременно държавният глава Бъсеску поиска и ревизия на конституцията според референдума от края на 2009 г. Тогава мнозинството гласува за еднокамарен парламент с 300 депутати.

В момента депутатите в Румъния са 471, които заседават в Сенат и в Камарата на представителите.