Басманният район на Москва постави да арестува вдовицата на Алексей Навални, Юлия Навални, задочно по делото за участие в екстремистка организация. Това съобщиха за ТАСС от пресслужбата на съда.

Юлия Б. Навална е обвинена в извършване на престъпление по алиния 2 на член 282.1 от Наказателния кодекс  от Наказателния кодекс на Руската федерация (участие в екстремистка общност) и поради това е обявена за издирване. Съдът уважи искането на следствието и й определи мярка за неотклонение задържане под стража за срок от два месеца", съобщиха от съда. Периодът ще се изчислява от момента на екстрадирането на Навална на територията на Руската федерация или от момента на задържането на руска територия.

По-рано беше съобщено, че Басманният съд на Москва арестува журналиста на Сота Артем Кригер (вписан като терорист и екстремист в Руската федерация) по подозрение за участие в екстремистка организация. Според материалите по делото Кригер е сътрудничил на организацията с нестопанска цел "Фондация за борба с корупцията" (призната за екстремистка и забранена в Руската федерация).

Също така беше съобщено, че бившият продуцент на информационната служба на Ройтерс Константин Гъбов (вписан в Руската федерация като терористи и екстремисти) е обвинен по част 2 на чл. 282.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация. Гъбов участва в подготовката на фото и видео материали за публикуване в YouTube канала Navalny Live.

Арестуваха двама руски журналисти за екстремизъм

Арестуваха двама руски журналисти за екстремизъм

Константин Гъбов и Сергей Карелин подготвяли материали за канал в YouTube, забранен от властите

Освен това фотографът на Sota Vision Антонина Фаворская (Кравцова) е обвинена в участие в дейността на неправителствената фондация "Антикорупция". Тя също е арестувана.

За участие в екстремистка организация също са съдени трима от адвокатите на Навални: Вадим Кобзев, Алексей Липцер и Игор Сергунин.

Съветът за сигурност свика извънредно заседание по повод руският удар срещу Киев

Съветът за сигурност свика извънредно заседание по повод руският удар срещу Киев

По последни данни на украинските власти, са убити 44 души