Украинските военновъздушни сили са свалили всички 13 дрона, изстреляни през нощта от Русия срещу южните области на страната, съобщава "Ройтерс".

По данни на украинската армия безпилотни летателни апарати "Шахед" са унищожени над Запорожка, Одеска и Днепропетровска област. Русия е използвала и две ракети С-300/С-400, както и три балистични ракети "Искандер-М" при атаките.

Едно от нападенията е било насочено към енергийна инфраструктура в района на Одеса, но средствата за противовъздушна отбрана са отблъснали и четирите изстреляни дрона. Отломките са нанесли щети на няколко частни жилища и селскостопански сгради в Запорожие.

Руски дронове пак се целят към енергийни обекти в Украйна

Руски дронове пак се целят към енергийни обекти в Украйна

Освен дронове са изстреляни и четири ракети С-300/С-400 по Донецка област.

Късно снощи местните власти съобщиха и за експлозии при атака в град Харков в Източна Украйна - редовна цел на руски атаки. Областният управител Олег Синегубов заяви, че нападението е нанесло щети на четири коли и пететажна сграда, като към днес сутринта няма данни за жертви.

През последните седмици Русия ожесточи атаките срещу украинската енергийна инфраструктура, с цел да наруши енергийната мрежа на страната.

Украйна бори ефектите от руските удари по енергетиката с малки електроцентрали

Украйна бори ефектите от руските удари по енергетиката с малки електроцентрали

Това може ефективно да противодейства на руските удари