Русия "безспорно" сега представлява по-голяма заплаха за сигурността на Великобритания, отколкото терористични групировки като ДАЕШ ("Ислямска държава") и "Ал Кайда". Това обяви началникът на британската армия в интервю за "Дейли Телеграф".

Генерал Марк Карлтън-Смит предупреди, че Москва е показала желание да използва армията си, за да преследва националните си интереси, докато се стреми да "експлоатира уязвимостите на Запада".

От 1971 г. Лондон и Москва общо изгонили 269 дипломати за шпионаж

От 1971 г. Лондон и Москва общо изгонили 269 дипломати за шпионаж

Великобритания е изгонила 178 дипломати за този период, а Русия - 91

"Русия днес безспорно представлява далеч по-голяма заплаха за нашата национална сигурност, отколкото ислямистки екстремистки заплахи като "Ал Кайда" и ДАЕШ", посочи генералът.

"Русия предприе систематични усилия за проучване и експлоатиране на западните уязвимости, особено в някои нетрадиционни области като киберпространството, космоса и подводните войни", допълни ген. Марк Карлтън-Смит.

Отношенията между Русия и Великобритания се обтегнаха до крайност през тази година. Лондон обвини руското военно разузнаване (ГРУ) за организирането на отравянето с нервнопаралатично вещество на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри през март.

Полковник от ГРУ на Русия - истинската самоличност на "туриста" от Солсбъри

Полковник от ГРУ на Русия - истинската самоличност на "туриста" от Солсбъри

Истинското име на Руслан Боширов е Анатолий Чепига

Инцидентът предизвика вълна от реципрочни експулсирания на дипломати между Москва и Запада, както и затягане на санкциите на САЩ.

54-годишният Карлтън-Смит заяви, че след тежките поражения на ДАЕШ в Сирия и Ирак, западният алианс трябва да се съсредоточи върху заплахата, която представлява Русия - и да го направи през НАТО.

"Физическото проявление на ислямистката заплаха намаля с пълното унищожаване на географията на т. нар. халифат", коментира британският генерал, допълвайки: "Не можем да бъде безучастни за заплахата, която представлява Русия или да я оставим необезпокоявана. Най-важният конвенционален военен отговор на Русия е поддържането на способностите и съгласуваността на НАТО."

Бившият командир на специалните части говори, след като посети британските военни части, разположени в Естония, като част от бойна група на НАТО, чиято цел е да възпира агресията от съседна Русия.