Руският президент Дмитрий Медведев заяви по време на срещата с американския си колега Барак Обама, че счита за изключително разумни последните решения за ПРО и е готов да продължи работата си със САЩ и Европа в тази посока.

Това съобщи РИА Новости.

"Считаме за разумно решението, взето от администрацията и което отразява гледната точка на действащата администрация по противоракетната отбрана, а в същото време отразява частично и нашите опасения как ще се построи системата на ПРО в Европа и света", каза Медведев по време на срещата си с Обама в рамките на 64-та сесия на Общото събрание на ООН.

На 17 юни тази година Обама заяви, че Вашингтон ще създаде нова система на ПРО, която ще бъде по-икономична и високотехнологична.

Руският президент също така призова другите ядрени държави да се присъединят към усилията на Русия и САЩ за разоръжаване. Според него Русия и занапред ще продължава да следва пътя на разоръжаване.

Междувременно САЩ и Русия се изказаха за дипломатическо решение на иранския ядрен проблем, но ако Иран не съдейства, ще се прибегне към санкции.

"Що се отнася до Иран, то позицията на Русия е ясна - санкциите рядко имат положителен ефект, но в отделни случаи използването им е неизбежно, но това е въпрос на избор", каза Медведев.

"При всички случаи сме готови да продължим сътрудничетсвото си със САЩ по въпросите, свързани с мирното използване на ядрената енергия", допълни Медведев.

"Русия и САЩ споделят стратегическата цел, според която Иран има право да развива атомна енергетика за мирни цели, но няма право да създава ядрено оръжие", каза Обама.

Същевременно Обама пояснява че, „ако Иран не гледа на сериозните преговори както подобава и не покаже на международната общност, че няма намерения да създава ядрено оръжие, то тогава ще трябва да се вземат допълнителни сериозни мерки, които ще включват и санкции".

"Работата по подготовката на нов руско-американски договор за стратегическите нападателни оръжия (СНВ) върви конструктивно, документът може да бъде готов в определения срок", съобщи още Дмитрий Медведев след срещата с американския му колега Барак Обама.

„Работата в тази насока върви добре, даденият старт позволява да се надяваме, че нашите екипи ще се справят с поставените задачи и то в поставените срокове, ние ще имаме нов документ", каза Медведев.