Нови сателитни снимки, получени от CNN, показват, че Русия се готви да възобнови тестовете на ядрена крилата ракета на демонтирана преди това военна площадка близо до Полярния кръг. Експерти, анализирали снимките, разказаха за това пред CNN.

Снимките са направени от частната компания Planet Labs през септември. Те показват висока активност на място, наречено Панково, където Русия преди това е тествала ядрената ракета "Буревестник". Това съобщават експерти от Института за международни изследвания Майкъл Дуйтсман и Джефри Люис.

Учен: "Буревестник" няма да даде на Русия никакво военно превъзходство

Учен: "Буревестник" няма да даде на Русия никакво военно превъзходство

Руснаците напразно си рискуват живота...

Кремъл спря изпитанията на ракетите след 2018 г., като демонтира стартовата площадка, но "новите сателитни снимки показват, че паузата е приключила", твърдят експерти.

"Тази дейност и новите строителни работи показват възобновяване на изпитанията на ядрената крилата ракета "Буревестник", пишат Луис и Дуйтсман в нов доклад. Изображенията показват, че руснаците са възстановили стартовата площадка.

През ноември 2017 г. Русия проведе поне един тест на крилата ракета с ядрен двигател. Според съобщенията тя е провела множество други тестове през следващите месеци, въпреки че нито един не се счита за успешен, обобшават Люис и Дуитсман.

През март 2018 г. руският президент Владимир Путин представи видеозапис на ядрено изстрелване на крилати ракети, което позволи на изследователите да определят местоположението на руския полигон.

Тръмп: САЩ притежават по-добри оръжия от руския "Буревестник"

Тръмп: САЩ притежават по-добри оръжия от руския "Буревестник"

Злополучният тест в Архангелск породи много спекулации

Американски служители заявиха пред CNN, че са наясно с подготовката на Русия за тестване на ракети като част от съвременна програма за оръжия.

Кремъл този месец обяви успешното изстрелване на хиперзвукова крилата ракета от морски кораб в Бяло море. А във вторник руското министерство на отбраната показа видеозапис на опит с крилата ракета "Оникс, която беше изстреляна от военна база в Арктика.

CNN поиска от министерството да каже дали ракетата "Буревестник" ще бъде изпитана в близко бъдеще, но военните отказаха коментар.

Доказателствата, че Русия може да се готви да възобнови изпитанията на своята ядрена крилата ракета, се появиха, докато Вашингтон и Москва работят за подновяване на много важния договор за контрол на въоръженията START III, който ще изтече през следващите месеци.

Маршал Билингсли, главният преговарящ от американска страна, написа в туитър, че и двете страни са в безизходица.

Във вторник обаче руското външно министерство обяви готовността си да замрази ядрените си арсенали, за да удължи СТАРТ III, ако САЩ не предложат допълнителни искания.

Говорител на Държавния департамент приветства предложението и каза, че САЩ "са готови да сключат незабавно проверимо споразумение".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призовава екипа си за национална сигурност да сключи ядрено споразумение с Русия преди изборите през ноември, съобщиха от CNN от осведомени източници. Първоначално той искаше да включи Китай в споразумението, но Пекин отхвърли всички предложения за участие в преговорите.

По-рано Русия беше заявила, че договорът за СТАРТ III така или иначе не се прилага за нейната ракета с ядрено захранване. Ако обаче споразумението не успее да бъде удължено, това ще доведе до нова надпревара във въоръжаването между двете страни.

Механизмът за контрол на оръжията, който осигурява сигурност от края на Студената война, напълно се срина. Ако и когато СТАРТ III изтече, американските и руските ядрени сили няма да имат ограничения за първи път от 50 години. Ще започне активна надпревара във въоръжаването, тъй като Русия, една по една, създава апокалиптични оръжия, за да преодолее американската система за ПРО.

Изглежда САЩ и Русия ще потънат в нова надпревара във въоръжаването. Моделът, който Русия разработва, за да преодолее американската система за противоракетна отбрана, е една от най-опасните и дестабилизиращи оръжейни системи, сякаш взета направо от научната фантастика.

Досега разработването на такава ракета е удобен начин за Русия да заобиколи СТАРТ 3 и да постигне междуконтинентален обхват на изстрелване, който би предизвикал американската национална система за ПРО, заяви Випин Наранг, експерт по разпространението на ядрени оръжия и асистент в Масачузетския технологичен институт. институт.

"Ядрената крилата ракета лети ниско, избягва радара, способна е да носи ядрен заряд и има огромен обхват на изстрелване, което представлява заплаха за националната система за ПРО", каза Наранг пред CNN. Според него признаците на подготовката на Русия за нови тестове показват "доколко нашата противоракетна отбрана влияе върху тяхната дейност и какъв страх им причинява - както днес, така и в бъдеще".

Това е силно противоречиво оръжие, "защото поставянето на незащитен ядрен реактор върху ракета като двигател е лудост", каза Наранг. Ако нещо се обърка, последиците от изпитването на такива оръжия могат да бъдат пагубни.

Изглежда това се е случило през 2019 г., когато руските държавни медии съобщават за смъртта на петима специалисти от ядрената агенция при експлозия на военен полигон в Северна Русия.

Експлозията, която е регистрирана от сеизмични станции, е станала по време на тестове на ракетна система с течно гориво с използване на изотопи, както съобщава руското министерство на отбраната.

С други думи, тестовете могат да имат някакво ядрено измерение. По някаква причина желанието на правителството на Путин да обгради тези тестове със секретност само засили спекулациите и спекулациите относно причината за инцидента. Както Луис каза на нашия оператор по това време, сателитни изображения предполагат, че инцидентът може да е бил свързан с теста на ядрена крилата ракета.