Руски съд внезапно определи на Юрий Дмитриев, историк на престъпленията от епохата на Сталин, 13 години затвор, след като отмени по-ранна присъда по обвинения, които според неговите поддръжници са изфабрикувани, за да го накажат за работата му, съобщава "Ройтерс".

64-годишният Дмитриев беше признат за виновен през юли в сексуално насилие над осиновената си дъщеря и осъден на 3 години и половина затвор от съда в Петрозаводск в северозападната руска област Карелия. Той отрече обвиненията, които според неговия адвокат и негови поддръжници са изфабрикувани заради работата му с правозащитната организация "Мемориал".

Затвор за известен руски историк, разследващ ГУЛАГ и сталинистките зверства

Затвор за известен руски историк, разследващ ГУЛАГ и сталинистките зверства

Руски съд постанови повече от 3 г. затвор за уважавания историк Юрий Дмитриев

Те казват, че истинското му престъпление е, че се е посветил на документирането на Големия терор на Сталин в периода 1937-38 година, като е открил масови гробове и е хроникирал държавната репресия. Близо 700 000 души са били екзекутирани през този период според консервативни официални оценки.

Съгласно присъдата от юли на Дмитриев той щеше да бъде освободен през ноември заради излежаване на присъдата, но Върховният съд на Карелия обяви на сайта си днес, че сега ще лежи в продължение на 13 години в наказателна колония със засилена охрана.

Артьом Черкасов, един от адвокатите на Дмитриев, заяви, че клиентът му ще обжалва решението, уточнява "Интерфакс".

Дмитриев беше изчистен от първоначалните обвинения за детска порнография, свързани с осиновената му дъщеря по време на съдебен процес през 2018 г., но по-късно това решение беше отменено и малко след това той беше арестуван по ново обвинение.

Колеги историци, правозащитници и някои водещи културни фигури казват, че Дмитриев е бил поставен в рамка, защото фокусът му върху престъпленията на Сталин е станал политически несъстоятелен в съвременна Русия, където доминиращият държавен разказ е за велика страна, която се надига, след като е била поставена на колене.