Руски съд постанови 9 години затвор за бившия американски морски пехотинец Тревър Рийд за нападение над двама полицаи, докато е бил пиян през миналата година, съобщава "Франс прес".

Рийд, който е 29-годишен студент и бивш морски пехотинец от Тексас, се твърди, че е нападнал полицаите, след като е присъствал на купон в Москва.

Той се появи с маска в клетка за подсъдимите в съдебната зала в руската столица, като съдията прочете присъдата за виновността му, като посочи, че полицаите са претърпели "психическо и физическо увреждане".

Русия осъди на 16 г. затвор американеца Пол Уилън за шпионаж

Русия осъди на 16 г. затвор американеца Пол Уилън за шпионаж

Той ще лежи в колония със строг режим

Рийд трябва да излежи 9 години в наказателна колония, уточнява репортер на АФП от съдебната зала.

"Това е изцяло политическо дело", настоя Рийд пред журналисти след прочитането на присъдата, като допълни: "Ще поискам от моето правителство политическа подкрепа."

Казусът привлече вниманието на американските дипломати в Русия, а посланикът на САЩ Джон Съливан заяви, че следи делото заедно с делата на други американци, задържани в Русия.

Рийд е задържан в московски арест от август 2019 г. Той не се призна за виновен по обвинението, като увери, че не помни нищо от инцидента.

Семейството му алармира за нередности в делото и подчерта, че искането на прокуратурата за близо 10-годишна присъда е несправедливо.

Бащата на Рийд Джоуи каза пред журналисти, след като присъдата беше прочетена, че той планира да обжалва директно пред руския президент Владимир Путин във връзка с процеса, който според него е "напълно корумпиран".

"Ние не спорим за руското право, спорим как се прилага руското право", каза той пред репортери.

Казусът на Рийд привлече вниманието заради продължителната присъда, пред която е изправен гражданин на САЩ, и спекулациите в руски и американски медии, че Рийд може да стане част от размяна на затворници.

През юни Русия осъди американския гражданин Пол Уилан, също бивш морски пехотинец, на 16 години в наказателна колония за шпионаж, което предизвика спекулации, че може да участва в размяна на затворници.

Братът на Уилън Дейвид каза в изявление вчера, че "нашето семейство не е посветено в дискусиите на правителството, ако има такива, относно казуса на Пол".

Съливан също изрази безпокойство по делото срещу Майкъл Калви, известен американски инвеститор, който беше арестуван миналата година по обвинение, че е измамил руска банка.

Русия задържа американски инвеститор

Русия задържа американски инвеститор

В Москва е задържан Майкъл Калви за измама