Властите на окупираната от Русия територия на Запорожка област заявиха, че решението на жителите да се присъединят към Русия трябва да важи за целия регион. Това съобщи във вторник Владимир Рогов, член на Главния съвет на руската окупационна администрация на региона, цитиран от ТАСС.

"Нашето дълбоко убеждение е, че ако хората гласуват Запорожка област да стане част от Русия, значи тя ще бъде там", каза той в ефира на радио "Комсомолская правда". На уточняващия въпрос на водещия дали това се отнася за цялата област, Рогов е отговорил утвърдително.

В понеделник ръководителят на окупационната администрация на Запорожка област Евгений Балицки на форума "Ние сме с Русия" обяви, че е подписал заповед за провеждане на референдум по въпроса за присъединяването на региона към Руската федерация.

Зеленски: Ако има референдуми, Русия да забрави за мира

Зеленски: Ако има референдуми, Русия да забрави за мира

Позицията на Украйна остава непроменена

Към момента около 72-73% от Запорожка област се контролират от Русия. Под контрола на Украйна остава столицата - град Запорожие, където живее почти половината от населението на региона. Руската окупационна администрация на областта е базирана в град Мелитопол.

Припомняме, че също в понеделник украинският кмет на града Иван Фьодоров заяви, че въоръжените сили на Украйна са поразили местата на дислокация на руските войски в Мелитопол с доставените от САЩ реактивни системи за залпов огън HIMARS, унищожавайки значително количество техника и повече от 100 войници.

Още в началото на войната град Мелитопол бе окупиран от руските войски. Самият Фьодоров бе пленен и по-късно освободен в резултат на размяна за руски военни.

В района действат и партизански сили, които нанасят удари по руски военни обекти и цели. Извършени бяха и няколко покушения срещу представители на окупационните власти.

Взрив до сградата на полицията в Мелитопол

Взрив до сградата на полицията в Мелитопол

Според временната администрация е терористичен акт