Лидерите на страните от НАТО трябва да обсъдят Запорожката атомна електроцентрала в Украйна на срещата си на върха тази седмица. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитиран от "Ройтерс".

Лидерите на страните членки на отбранителния алианс ще се срещнат във Вилнюс на 11-12 юли, за да обсъдят широк спектър от теми - от разногласия относно кандидатурата за членство на Украйна и присъединяването на Швеция до увеличаване на запасите от боеприпаси и преразглеждане на първите отбранителни планове от десетилетия.

Като обвини Украйна в "системно нанасяне на щети" на Запорожката АЕЦ, Захарова подчерта, че "основното внимание на срещата на върха на НАТО трябва да бъде посветено на нея".

"В крайна сметка по-голямата част от страните членки на Алианса ще бъдат в зоната на пряко въздействие" (ав случай че нещо се случи в централата), предупреди тя в "Телеграм".

Сателитни снимки показаха мистериозни бели обекти на покрива на Запорожката АЕЦ

Сателитни снимки показаха мистериозни бели обекти на покрива на Запорожката АЕЦ

МААЕ трябва да получи целия достъп, който иска в АЕЦ - включително до покривите на реактори 3 и 4, за да се оцени ситуацията

Вилнюс е на около 1000 километра от Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа.

Русия и Украйна многократно си разменяха взаимни обвинения, че планират да атакуват централата, която се намира на контролирана от руските сили територия в Запорожката област в Украйна, близо до фронтовата линия.

От дни украинският президент Володимир Зеленски предупреждава за сериозна заплаха в съоръжението, като наскоро заяви, че руските сили са минирали покрива на няколко реактора.

Въпреки рисковете международните усилия за създаване на демилитаризирана зона около централата засега търпят неуспех.

Украйна - тогава част от Съветския съюз, претърпя най-тежката ядрена авария в света през 1986 г., когато облаци от радиоактивен материал се разпространиха в голяма част от Европа след експлозия и пожар в атомната електроцентрала в Чернобил.

Киев очаква руска провокация в Запорожката АЕЦ

Киев очаква руска провокация в Запорожката АЕЦ

Москва обяви за инцидент под фалшив флаг