Руският президент Владимир Путин на среща със сръбския вицепремиер Александър Вулин не му е дал нова информация за възможни предстоящи вълнения в страната с участието на Запада. Това каза прессекретарят на президента Дмитрий Песков в интервю за ТАСС по време на Източния икономически форум (ЕИФ).

"Не, каза той, отговаряйки на съответния въпрос. Продължаваме да имаме редовни контакти на различни нива, включително в много, много чувствителни области", добави Песков.

На 9 август сръбският президент Александър Вучич заяви, че Русия е предупредила ръководството на страната за предстоящите масови безредици в републиката, организирани от представители на западни държави.

Западни идеолози чрез неправителствени организации (НПО) и средства за масова информация се опитват да нарушат стабилността на вътрешнополитическата ситуация в Сърбия, заяви тогава говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Определени злонамерени сили" отново правят опити да "разклатят вътрешнополитическата ситуация" в Сърбия и да дискредитират местните власти, заяви пред ТАСС дипломатът.

"Става дума за една прословута схема, която многократно е била лансирана на Балканите и не само от западните идеолози на "площадната демокрация", каза Захарова. Те го правят с помощта на "марионетни" медии и неправителствени организации, каза говорителката на външното министерство.

Мария Захарова: Западът готви цветна революция в Сърбия

Мария Захарова: Западът готви цветна революция в Сърбия

Кремъл протяга ръце към Балканите

Руският президент Владимир Путин обяви по-рано, че възнамерява да обсъди със сръбския вицепремиер договора за доставка на газ със Сърбия, който изтича през март 2025 г. на Източния икономически форум във Владивосток, който се провежда от 3 до 6 септември.

В изявление кабинета на Вулин не спомена преговорите за доставка на газ, но каза, че вицепремиерът е уверил Путин относно отношенията на Сърбия с Русия.

"Сърбия, ръководена от Александър Вучич никога няма да стане член на НАТО, никога няма да наложи санкции на Руската федерация и никога няма да позволи да се извършват антируски действия от нейна територия", се казва в съобщението.

Вулин, бивш шеф на Агенция за сигурност и информация (БИА), е под санкции от Съединените щати за подпомагане на Москва в нейните "злонамерени" дейности и за връзки с търговец на оръжие и група за трафик на наркотици. Той подаде оставка от БИА, когато бяха наложени санкциите, и отрече да е извършил нарушение.

Посещението му в Русия идва само дни, след като френският президент Еманюел Макрон се срещна с колегата си Александър Вучич в Белград. На срещата Сърбия се споразумя с френската компания Dassault Aviation за закупуването на 12 нови изтребителя Rafale за 2,7 милиарда евро. Това се разглеждаше като стъпка, която отдалечава Сърбия от Русия, която е основният доставчик на оръжия за Белград.

Вучич: Малко вероятно е Сърбия да се присъедини към ЕС преди 2030 г.

Вучич: Малко вероятно е Сърбия да се присъедини към ЕС преди 2030 г.

Сърбия продължава да търси баланс между своите стремежи към членство в ЕС и връзките си с Русия