Русия ще спазва изцяло договора за съкращаване на стратегическите нападателни въоръжени СТАРТ-3 със САЩ въпреки различията около кризата в Украйна.

Това обяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс.

Договорът СТАРТ-3 от 2010 година е част от общото подобряване на двустранните връзки между Москва и САЩ. Той се разглеждаше във Вашингтон като голям успех на президента Барак Обама.

Но отношенията между Русия и САЩ от този момент се влошиха заради войната в Сирия и кризата в Украйна.

През март руски медии съобщаваха, позовавайки се на източник от военното министерство, че Москва обмисля замразяване на инспекциите според договора СТАРТ.

Но Рябков заяви пред РИА „Новости": "И двете страни изпълняват договора от 2010 г. за стратегическите нападателни въоръжения твърде внимателно и отговорно. Няма предпоставки за неизпълнение на договора".

Документът съдържа ред ограничения - т. нар. тавани, но никоя от двете страни не ги надхвърля. Затова през 2018 г., когато изтича първият седемгодишен период на договора, се очаква нещата да останат в рамките на одобрените планове, посочи Рябков.

Според последната версия на договора, началото му е от 1991 година, САЩ и Русия обещават да намалят стратегическите ядрени бойни глави до 1 550 всяка страна и да ограничат броя на стратегическите установки за ядрени ракети до 800 до 2018 година.

Договорът позволява на всяка страна да провежда по 18 инспекции на година в другата страна.

Рябков също повтори обвиненията на Москва, че Вашингтон подклажда кризата в Украйна и подчерта, че Русия се опитва да намали напрежението в бившата съветска република.

Освобождаването на международните военни наблюдатели от проруските сепаратисти в Източна Украйна е пример за руския конструктивен подход, каза той и добави, че това нямаше да се случи без посредничеството на президента Владимир Путин.