Русия обяви създаването на хуманитарен коридор в зоната за събиране, разположена на 20 мили югоизточно от пристанището Черноморск (Иличовск), за излизане на 67 чуждестранни кораба от украински пристанища. Това съобщи в четвъртък началникът на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация генерал-полковник Михаил Мизинцев, цитиран от ТАСС.

"За да могат чуждестранните кораби да напуснат украинските пристанища към открито море, Руската федерация създава хуманитарен коридор, който е безопасна полоса за кораби от сборната зона, разположена на 20 мили югоизточно от пристанището Иличовск", каза той.

Мизинцев припомни, че 67 чуждестранни кораба от 15 държави продължават да бъдат блокирани в украинските пристанища.

Корабът с предимно български екипаж "Царевна" се намира в пристанището в Мариупол, за което високопоставен служител на това пристанище, който е успял да избяга от обсадения град във вторник, е казал на кореспондента на Би Би Си Уайр Дейвис, че голяма част от Мариупол е напълно разрушена, но районът близо до пристанището остава до голяма степен незасегнат.

Другият българско кораб - "Рожен" се намира в пристанището в Черноморск.

Пристанището в Мариупол е практически незасегнато

Пристанището в Мариупол е практически незасегнато

В него се намира и български кораб

По думите му дължината на хуманитарния коридор е 80 морски мили в югозападна посока, а полосата за движение е широка 3 мили. Работно време на коридора е: всеки ден от 08:00 часа до 19:00 часа московско време, считано от 25 март.

Мизинцев отбеляза, че високата минна опасност, "създадена от властите в Киев във вътрешните води на Украйна" и териториалното море , за която няма съответни карти, както и заплахата от обстрел от Въоръжените сили на Украйна на корабите, следващи препоръчаните маршрути, не им позволяват да напускат безопасно пристанищата Николаев, Черноморск, Очаков, Одеса и Южни и да отидат в открито море.

В същото време генерал-полковникът подчерта, че от страна на Руската федерация "няма опасност за свободата на гражданското корабоплаване."

Ръководителят на Националния център за контрол на отбраната на Руската федерация призова цялата международна общност, включително Международната морска организация, "да повлияе на украинската страна и да предприеме ефективни мерки, насочени към деблокиране и гарантиране на безопасността на излизането на чужди кораби от пристанищата на Украйна."

ВМС: Туристи нямат да прескачат мини по плажа

ВМС: Туристи нямат да прескачат мини по плажа

И от ВМС изразиха съмнение в достоверността на информацията - целяла да предизвика страх

Областният управител на Бургас Стойко Танков заяви в понеделник, че морските мини, за които има информация, че са откъснати от морска буря от бреговете на Одеса, могат да стигнат до българските териториални води най-рано до 2-3 дни.

Той заяви тогава, че към момента няма забелязани мини по българското крайбрежие. Взети са всички мерки да бъдат информирани собствениците на лодки и риболовни кораби, както и на товарните кораби за евентуалната опасност, увери Танков, като обаче накрая на брифинга изрично уточни, че това са превантивни действия, тъй като в областната управа имат съмнения и в самата информация.