Анкара най-вероятно ще се съгласи с Москва да закупи още една партида зенитно-ракетен комплекс С-400 "Триумф". Това съобщи за "Русия-24" руският вицепремиер Юрий Борисов.

По негови думи Русия заема "стабилно второ място" по отношение на продажбите на оръжия. Той допълни, че страната му има дългосрочни поръчки за военна техника на стойност 55 милиарда долара.

Турция и Русия сключват втори договор за С-400 догодина

Турция и Русия сключват втори договор за С-400 догодина

Очаква се това да се случи през първото тримесечие на 2020 г.

Най-вероятно те (Турция - бел.ред.) ще упражнят своя избор и ще продължат да работят с нас. На това се надяваме. Турция избра този комплекс (С-400), защото той е най-добрият в света по своите характеристики. Като цяло руските системи за противовъздушна отбрана превъзхождат всички световни конкуренти", коментира Борисов.

По-рано този месец руски високопоставен служител разкри, че Москва и Анкара подготвят нова сделка за въоръжение за 2020 г., която ще включва доставка на още ракетни системи С-400.

Турция решена да използва руските С-400 дори при санкции на САЩ

Турция решена да използва руските С-400 дори при санкции на САЩ

"Няма логика да ги купуваме, а да ги държим настрани"

Покупката на С-400 породи напрежение между Анкара и Вашингтон, който настоя Турция да се откаже от руското въоръжение и вместо С-400 да закупи американските системи "Пейтриът".

САЩ неколкократно заплаши Турция, че ще й наложи санкции и ще прекъсне доставката на американските изтребители Ф-35, ако Анкара не се откаже от покупката на руските С-400. Пентагонът заяви, че ще изключи Турция от програмата за производство на изтребителите Ф-35 до март догодина.

От своя страна Анкара, член на НАТО, многократно увери, че няма да се откаже от закупуването на С-400 независимо от натиска на САЩ, който предупреждава, че руските системи не са съвместими със стандартите на Атлантическия алианс. По тази причина по време на срещата на върха на НАТО в Лондон мястото на Турция в алианса беше поставено под въпрос.

Турция и САЩ търсят консенсус за руските С-400

Турция и САЩ търсят консенсус за руските С-400

Анкара няма да се откаже от системите, но ще ги остави извън НАТО