Американският посланик в Русия Джон Съливан ще се върне в Москва през следващите дни. Това заяви в сряда руският заместник-външен министър Сергей Рябков, цитиран от "Ройтерс".

"Той ще пристигне в следващите дни. Той ще бъде в Москва буквално през следващите дни", каза високопоставеният дипломат.

Припомняме, че говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза пред репортери в понеделник, че Съливан ще отлети обратно за Москва, за да поднови дипломатическата си работа тази седмица. Това стана след споразумението между американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин за връщането на топ дипломатите в двете столици.

Посланикът на САЩ се завръща в Москва

Посланикът на САЩ се завръща в Москва

Русия и Белият дом нормализират отношенията

Държавният департамент също приветства завръщането на руския посланик Анатолий Антонов във Вашингтон, който пристигна в американската столица в неделя и възобнови работата си в руското посолство.

Отношенията между Москва и Вашингтон се влошават от години, особено след като Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г., намесата ѝ през 2015 г. в Сирия и обвиненията на САЩ - отречени от Москва - за намеса в изборите през 2016 г., които вкараха Доналд Тръмп в Белия дом.

Диалогът потъна още повече през март, когато Байдън в интервю каза, че смята, че Путин е "убиец", което накара Русия да отзове посланика си Анатолий Антонов от Вашингтон за консултации. САЩ отзоваха своя посланик през април.

Джон Съливан утвърден като посланик на САЩ в Русия

Джон Съливан утвърден като посланик на САЩ в Русия

Тръмп го номинира през октомври