Оперативният щаб на Курска област ограничава влизането в град Курчатов - близо до атомната електроцентрала, поради продължаващите настъпателни операции на Украйна в региона.

"С решение на оперативния щаб за провеждане на антитерористична операция в Курска област от 29 август ще бъдат въведени допълнителни мерки за сигурност в Курчатовски район и на Курската АЕЦ", се посочва в съобщението.

Новите мерки са насочени към опазване безопасността на населението в града, отбелязват от щаба.

Русия иска МААЕ да скастри Украйна за Курската АЕЦ

Русия иска МААЕ да скастри Украйна за Курската АЕЦ

Москва настоява за "по-обективна и ясна" позиция относно ядрената безопасност

В същото време щабът посочва, че въоръжените сили на Украйна все още имат планове да "влязат" в Курчатов и добавя, че сигурността на атомната електроцентрала е " осигурена в максимална степен".

Преди това руските власти започнаха антитерористична операция в Курска област в резултат на настъплението на Киев по-дълбоко в руската територия.

Вчера ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси посети руската ядрена централа близо до мястото, където Украйна нахлу на руска територия и предупреди за опасността от сериозна ядрена авария там.

Той заяви, че е проверил щетите от удар с дрон, за който Русия обвини Украйна, но не посочи кой е отговорен.

Украинските сили пробиха западната граница на Русия в Курска област на 6 август при изненадващо нахлуване, което продължава. Боевете се водят на около 40 км от ядреното съоръжение.

Украйна все още не е отговорила на обвинението, отправено миналата седмица от руския президент Владимир Путин, че се е опитала да атакува централата.

Русия открила невзривени американски снаряди до Курската АЕЦ

Русия открила невзривени американски снаряди до Курската АЕЦ

Само на 5 км от ядрената централа