Русия се оттегля от споразумението за риболов от 1956 г., сключено с Великобритания от съветския лидер Никита Хрушчов, съобщава "Ройтерс".

Този ход е показателен за това колко дълбока е станала пропастта между Русия и Запада след две години на конфликт и реторика от времето на Студената война.

Нахлуването на руските сили в Украйна през февруари 2022 г. предизвика най-сериозната конфронтация между Москва и Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г. и всяка страна смята другата за коварен враг.

Риболовното споразумение от май 1956 г. е подписано в Лондон в повратна точка в Студената война: през тази година Хрушчов осъжда Йосиф Сталин, предлага мирно съвместно съществуване със Запада и дори посещава Великобритания през април.

Днес обаче погледът на Москва е по-суров.

Русия гони британските рибари от Баренцово море

Русия гони британските рибари от Баренцово море

Денонсира споразумение от 1956 година

Президентът Владимир Путин представя Съединените щати и техните съюзници като разпадаща се империя, която иска да унищожи Русия и да открадне нейните природни ресурси. На свой ред Западът определя Путин като убиец, а Русия на Путин - като враг.

Споразумението за риболов от 1956 г. позволява на британски кораби да навлизат в богатите риболовни зони на Баренцово море, крайбрежието на полуостров Кола и това на остров Колгуев.

"Трудно е да се каже какво е ръководило Никита Хрушчов, когато е приел тази сделка през 1956 г., но то определено не е било националният интерес", подчерта Вячеслав Володин, председател на долната камара на парламента на Държавната дума.

"Британците трябва да научат някои поговорки: "Руснаците впрягат коня бавно, но го яздят бързо".

Русия подготвена санкциите на Запада да продължат с години

Русия подготвена санкциите на Запада да продължат с години

Влиянието на САЩ върху световната икономика отслабва, отчита Песков

След началото на войната в Украйна Западът въведе най-строгите санкции, налагани някога на голяма икономика. Русия определи наказателните мерки като обявяване на икономическа война, въпреки че икономиката ѝ отбеляза ръст от 3,6% през миналата година.

Вчера Великобритания наложи санкции на шестима души, отговарящи за наказателната колония в Арктика, където миналата седмица почина руският опозиционен лидер Алексей Навални.

"Когато хората питат дали можем да отговорим на санкциите, отговорът е: можем", подчерта Володин и добави, че британски кораби са уловили хиляди тонове треска и пикша в руски води.

Володин - близък съюзник на Путин, повтори сегашната позиция на Кремъл, която счита разпадането на Съветския съюз през 1991 г. за трагедия, а Михаил Горбачов - за провалил се лидер, подмамен от лъжливия Запад, целящ да унижи Русия.

"С Горбачов загубихме страната си, а с Путин си я върнахме", обобщи Володин.