Великобритания не е представила никакви доказателства за предполагаемите кибератаки на Русия срещу университети, работещи върху ваксина срещу новия коронавирус (COVID-19). Това обяви заместник-министърът на външните работи на Русия Олег Сиромолотов, цитиран от руските медии.

"Русия не е получила официално искане от Обединеното кралство... Нито сме видели убедително доказателство за кибератаки срещу британски университети и научни организации от нашата страна или от наша територия", увери Сиромолотов.

Лондон: Русия опитва чрез хакери да похити разработки на ваксина срещу COVID-19

Лондон: Русия опитва чрез хакери да похити разработки на ваксина срещу COVID-19

Опитите са зачестили...

"За съжаление наблюдаваме поредния рунд от кампанията срещу Русия, в който страната ни е безпочвено обвинена в организиране на кибератаки", коментира още руският заместник външен министър.

Той припомни, че Грузия и Чехия са повдигнали подобни обвинения срещу Русия.

"Всеки път виждаме все по-усъвършенствани атаки срещу Русия, целящи дискредитиране на имиджа ѝ на световната медийна арена", настоя Сиромолотов.

Според него Лондон се опитвал да намери каквато и да е следа от "руска намеса", за да започне поредната безпочвена кампания срещу Москва на "много вероятни" основания.

В началото на май се появиха информации в британските медии, в които се твърди, че "враждебни държави" като Русия и Китай се опитват да извършат хакерски атаки срещу британски университети и да откраднат изследвания, свързани с ваксината.

По-рано Русия беше обвинена в кибератаки от няколко други страни, включително САЩ и Германия.

Меркел: Има солидни доказателства, че съм жертва на хакерски действия на Русия

Меркел: Има солидни доказателства, че съм жертва на хакерски действия на Русия

Откровено мога да кажа, че съм огорчена