Руското външно министерство обяви експулсирането на петима молдовски дипломати от Русия в отговор на подобен ход от страна на Кишенев, съобщават руски медии.

Уточнява се, че на петимата служители от посолството на Молдова в Москва им е било разпоредено да напуснат Русия в рамките на три дни.

Молдова обяви дипломатическа война на Русия

Молдова обяви дипломатическа война на Русия

Експулсирането на дипломатите беше потвърдено

"В отговор на експулсирането на 29 май на петима руски дипломати от Кишинев, петима служители на молдовската дипломатическа мисия в Москва са обявени за персона нон грата. Те трябва да напуснат територията на Русия в рамките на три дни", посочват от руското външно ведомство.

Коментирайки решението, Москва заявява, че Русия се надява, че Молдова ще осъзнае, че неприятелските ѝ действия са "контрапродуктивни".

Министерството отбелязва, че експулсирането на руските дипломати от Молдова по-рано тази седмица е "деструктивно и противоречи на принципите на партньорство и взаимно доверие".

Руското посолство в Молдова в понеделник получи нота, в която се заявява, че петима руски дипломати са обявени за персона нон грата в страната. Молдовският премиер Павел Филип изтъкна, че решението е било взето въз основа на информация, получена от службите за сигурност.

Проруският президент на Молдова Игор Додон коментира пред руските медии, че осъжда действията на молдовското правителство, добавяйки, че се надява да обсъди въпроса с руския си колега Владимир Путин.

Президентът на Молдова зове Русия да не се поддава на провокацията с изгонените дипломати

Президентът на Молдова зове Русия да не се поддава на провокацията с изгонените дипломати

Провокацията била на молдовското проевропейско правителство