Загубите на украинските войски са скочили с 40% през февруари и надхвърлят 11 000 души. Това отчете министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу по време на конферентен разговор с висши командири на руските въоръжени сили, съобщава ТАСС.

"Има значителен ръст на загубите сред личния състав на украинските въоръжени сили. Само през февруари те са се увеличили с повече от 40% спрямо януари и са общо над 11 000 военнослужещи. Във връзка с това е учудващо как киевският режим не се грижи за своя народ, като толерира всяка цена за човешкия живот, за да угоди на своите западни манипулатори", отбеляза той.

 NYT: Руските загуби в Украйна - 200 хиляди убити и ранени

NYT: Руските загуби в Украйна - 200 хиляди убити и ранени

Те са се увеличили значителни заради сраженията край Бахмут

Шойгу увери, че за руските въоръжени сили остава приоритет опазването на живота и здравето на техния личен състав и цивилни. По негови думи руските войски ще продължат да изпълняват мисии като част от специалната операция.

Западът, като част от стратегията на САЩ за "разбиване на Русия със силата на оръжието", увеличава доставките на оръжие за Киев, но това не води до постижения на Украйна на бойното поле, заяви още Шойгу.

По отношение на руската армия Шойгу спомена, че през настоящата година ще е необходимо да бъдат привлечени 18 000 нови кадети в армията, които ще "преминат през процес на професионален подбор".

На 24 февруари 2023 г. се навърши една година от руската инвазия в Украйна. Темата за мирни преговори не стои на дневен ред от месеци, тъй като никоя от страните не желае да отстъпи и да направи компромис. Китай излезе с предложение за мир, което да сложи край на конфликта, не бе посрещано със скептицизъм, както от Украйна и партньорите ѝ, така и от Русия.

CSIS: Руските загуби в Украйна надвишиха общите загуби във всички конфликти след 1945 г.

CSIS: Руските загуби в Украйна надвишиха общите загуби във всички конфликти след 1945 г.

60-70 хиляди руснаци са загинали във войната