Руският военен кораб "Адмирал на флота на Съветския съюз Горшков", въоръжен с хиперзвукови крилати ракети, е провел учения в Норвежко море, съобщи министерството на отбраната на Русия във вторник, цитирано от Ройтерс.

"Екипажът на фрегатата проведе учение за противовъздушна отбрана в Норвежко море", съобщиха от министерството.

Миналата седмица президентът Владимир Путин изпрати фрегатата в Атлантическия океан, въоръжена с ново поколение хиперзвукови крилати ракети, сигнал за Запада, че Русия няма да отстъпи от войната в Украйна.

Поръчан от флота през 2018 г. след дълги изпитания, "Адмирал Горшков" е първият кораб от новата серия фрегати, предназначени да заменят остарелите разрушители съветско производство като ключов ударен компонент на руския флот.

Въоръжен с набор от ракети, корабът е дълъг 130 метра и има екипаж от около 200 души.

През 2019 г. той обиколи световните океани на пътуване от 35 000 морски мили.

Именно фрегатата "Адмирал Горшков" послужи като основна тестова площадка за най-новата руска хиперзвукова ракета "Циркон".

През последните години "Циркон" премина през редица тестове, включително изстрелване по различни практически цели. Военните обявиха тестовете за успешни и "Циркон" официално влезе в експлоатация миналата есен.

"Циркон" е предназначен за въоръжение на руски крайцери, фрегати и подводници и може да се използва както срещу вражески кораби, така и срещу наземни цели. Това е една от няколкото хиперзвукови ракети, които Русия е разработила.

И руският флот показа мускули в Балтийско море

И руският флот показа мускули в Балтийско море

Напрежение в ключов регион