Руските военни регистрираха 12 нарушения в Сирия от американски дронове, както и десет нарушения на сирийското въздушно пространство от изтребители F-16 и Rafal, съобщава "Интерфакс".

"От страна на т. нар. "Международна антитерористична коалиция", ръководена от Съединените щати, са регистрирани 12 случая на нарушения на Протоколите за деконфликт от 9 декември 2019 г. на ден, свързани с полети на безпилотни летателни апарати, които не са съгласувани с руската страна", каза в четвъртък контраадмирал Олег Гуринов, ръководител на Руския център за помирение на воюващите страни в Сирийската арабска република.

Според него в района на Ал-Танф, през който минават международни въздушни маршрути, отново са регистрирани десет нарушения на сирийското въздушно пространство от четири двойки изтребители F-16 и една двойка изтребители Rafal от "коалицията".

Русия видя още нарушения на САЩ над Сирия

Русия видя още нарушения на САЩ над Сирия

Западната коалиция използвала изтребители и БПЛА

"В същото време беше регистрирано въздействието на системите за насочване на изтребители F-16 върху самолет на руските ВКС, който изпълняваше планов полет покрай южната граница на Сирийската република", каза Гуринов.

Той добави, че "с подобни действия коалицията продължава да създава опасни предпоставки за авиационни инциденти и аварии, а също така влошава обстановката в сирийското въздушно пространство".

Припомняме, че това са поредните нарушения, в които Москва обвинява коалицията за този месец.