На територията на самопровъзгласената Луганска народна република (ЛНР) е била унищожена украинска диверсионна група, действаща в тила на руските войски, съобщават от "Росгвардия", национална служба на Руската Федерация, намираща се под подчинение на президента на страната.

"В Луганската народна република спецназовци от Росгвардия встъпиха в бой с диверсионно-разузнавателна група на противника. След огневия контакт противникът се оттегли в горски масив", цитира официалното прессъобщение агенция "Интерфакс".

В последствие местоположението на украинските войски е било установено чрез използване на безпилотен летателен апарат (дрон), като след това е бил нанесен артилерийски удар.

"Намерени са 6 тела на украински военнослужещи, както и преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК), гранатомет РПГ-7, гранатомет с чуждестранен произход, над 2 килограма тротил, амуниции за ПГ-7, около 400 гранати, патрони и взриватели, радиостанции чуждестранно производство, автомати Калашников, муниции и екипировка", се казва още в съобщението.

Руското министерство на отбраната вероятно се опитва да успокои притесненията, които ефективното използване на американските HIMARS от страна на Украйна предизвиква у руските военни. Такава цел вижда Институтът за изследване на войната (ISW) зад твърденията за унищожаване на пусковите установки в Украйна.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че руските сили са унищожили шест американски установки HIMARS и друго военно оборудване, доставено от Запада в Украйна, в конферентен разговор с ръководството на руските въоръжени сили на 2 август. Руското министерство на отбраната също така публикува видеоклип, в който твърди, че е унищожило сграда, в която са се намирали две пускови установки HIMARS в Харковска област на 1 август.

Твърденията бяха отхвърлени от украинската страна, а началникът на украинското командване "Юг" Андрий Ковалчук заяви, че руските сили не са унищожили никакви HIMARS.

Как действат украинските партизани

Как действат украинските партизани

Те очакват масова подкрепа при украинско контранастъпление