Русия ще гледа делото за шпионаж срещу американския репортер Еван Гершкович при закрити врата по-късно този месец, съобщава "Ройтерс".

32-годишният журналист на "Уол стрийт джърнъл" беше задържан от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на 29 март 2023 г. в Екатеринбург по обвинения в шпионаж, по които може да бъде осъден на до 20 години затвор.

Гершкович - първият американски журналист, задържан по обвинения в шпионаж в Русия след Студената война преди повече от три десетилетия, отрича обвиненията.

ФСБ твърди, че той се е опитвал да събере секретна информация за "Уралвагонзавод" - могъщо руско отбранително предприятие, което е един от най-големите производители на бойни танкове в света.

"Според разследващите органи, американският журналист на "Уол стрийт джърнъл" Гершкович по задание на ЦРУ през март 2023 г. е събирал в Свердловска област секретна информация за дейността на отбранителното предприятие "Уралвагонзавод" за производство и ремонт на военна техника", посочиобластният съд на Свердловск.

САЩ: След година в руски затвор, Гершкович все още изглежда силен и издръжлив

САЩ: След година в руски затвор, Гершкович все още изглежда силен и издръжлив

"Но е трагедия, че той очаква съдебен процес за престъпление, което не е извършил", пишат от американското посолство в Русия

"Процесът ще се проведе при закрити врата". Първото заседание е насрочено за 26 юни.

Арестът на Гершкович шокира много западни новинарски организации и към момента почти няма американски репортери в Русия, която е определена от Държавния департамент като трудна длъжност, наравно с Фрийтаун, Могадишу, Дамаск и Кабул.

Русия твърди, че Гершкович е бил заловен "на местопрестъплението".

Президентът Владимир Путин заяви, че е имало контакт с Вашингтон за потенциална размяна на Гершкович, но че подобни преговори трябва да се провеждат далеч от медиите.

Белият дом нарече обвиненията "нелепи", а президентът Джо Байдън подчерта, че задържането на Гершкович е "напълно незаконно".

Тръмп уверен, че ще склони Путин да освободи журналиста Гершкович

Тръмп уверен, че ще склони Путин да освободи журналиста Гершкович

Ако спечели президентските избори, ще използва връзките си с руския лидер

"Уол стрийт джърнъл" пък твърди, че Гершкович просто си е вършел работата в Русия, отрича ​​обвиненията в шпионаж и многократно е настоявал Русия да го освободи, но досега безрезултатно.

"Уралвагонзавод" в Нижни Тагил се намира в сърцето на Уралския регион, където Русия извършва някои от най-секретните си оръжейни производства и изследвания.

Владеещ руски език, роден в семейство на съветски емигранти и израснал в Ню Джърси, Гершкович се премества в Москва в края на 2017 г., за да се присъедини към англоезичния "Москоу таймс", а впоследствие работи за френската информационна агенция "Франс прес".

Гершкович обжалва задържането си няколко пъти, но всичките му жалби бяха отхвърлени.