Решението на САЩ да изключи Турция от програмата за изтребителите F-35 е в съответствие с американската политика за наказване на страните за това, че действат като суверенни единици. Такава критика отправи заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко, цитиран от руските медии.

"Това е американската политическа линия за наказване на онези, които показват най-малки признаци на суверенитет, защитават собствените си икономически интереси и се опитват да не се подчиняват на диктата на Вашингтон", подчерта Грушко пред журналисти, коментирайки решението на САЩ.

САЩ изхвърлиха Турция от програмата за F-35

САЩ изхвърлиха Турция от програмата за F-35

Причината е решението на Анкара да купи руската ПВО система С-400

Белият дом обяви по-рано тази седмица, че решението на Турция да закупи руските системи за противовъздушна отбрана С-400 е направило невъзможно да продължи участието ѝ в програмата за производство на изтребителите F-35.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп даде противоречиви изявления относно намерението на САЩ да наложи санкции на Анкара заради придобиването на руски зенитно-ракетни комплекси С-400, като не даде ясен отговор дали американската администрация възнамерява да накаже Турция за придобиването или не.

Тръмп размисли - все пак ще има санкции за Турция заради С-400

Тръмп размисли - все пак ще има санкции за Турция заради С-400

Минути по-рано той отхвърли подобна възможност

Турция получи първата партида от компоненти на системата С-400 през миналата седмица. След това повече от десет руски самолета доставиха части от руските системи в югоизточната ни съседка.

Москва и Анкара подписаха договор на стойност 2,5 млрд. долара за доставката на С-400 през декември 2017 г. Сътрудничеството на Турция с Русия по този въпрос беше категорично осъдено от САЩ и НАТО, които посочиха опасения относно несъвместимостта на С-400 със системите за противовъздушна отбрана на НАТО.