Силите на военноморския флот на Русия следят за навлезли в Черно море ракетни разрушители на военноморските сили на Великобритания и Нидерландия. Това съобщиха от Националния център за управление на отбраната на Русия, цитирани от ТАСС.

"Силите и средствата на Черноморския флот пристъпиха към контрол на действията на разрушителя Defender на военноморските сили на Великобритания и фрегатата Evertsen на военноморските сили на Нидерландия, които навлязоха в акваторията на Черно море на 14 юни 2021 г.", се казва в съобщението на руските военни.

Разрушителят Defender на британските военноморски сили е пуснат на вода през 2009 година. Има скорост от около 30 възела. Притежава разнообразни оръжия, включително противокорабни ракети "Харпун" и система за ПВО с малък и среден обсег.

Фрегатата Evertsen на нидерландските военноморски сили има скорост от около 28 възела и въоръжение, наподобяващо това на британския кораб.

Вчера разрушителят с управляеми ракети Laboon на американските ВМС навлезе в Черно море. Началникът на руския генерален щаб Валери Герасимов подчерта миналата година, че активността на корабите на НАТО в Черно, Балтийско и Баренцово море е достигнала нови висоти, като Москва предупреждава, че подобна дейност на Алианса близо до руските граници може да доведе до инциденти.