Руските военни съобщиха във вторник сутринта, че са свалили украински дрон над Калужка област.

"На 5 септември, около 03:00 часа московско време, беше осуетен опит на киевския режим да извърши терористична атака с БПЛА от авиационен тип срещу обекти в Руската федерация", съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от "Интерфакс". Безпилотен летателен апарат е унищожен над територията на Калужка област със средства на дежурната ПВО", съобщиха военните.

По-късно Сергей Собянин съобщи, че дроновете, летели към Москва тази нощ, са три. Втори дрон е бил свален в Истринския район на Подмосковието, а трети - в Тверска област, в района на Завидово.

И трите безпилотни летателни апарата са били насочени към столицата Москва.

Няма разрушения или пострадали хора на мястото на падането на отломките. В Истринския район е бил повреден "битов обект", но не се дава повече информация за щетите. На мястото на събитията работят спешните служби. 

Руските медии обръщат внимание, че на московските летища са били задържани или отменени някои от полетите.

Сутринта руското министерство на отбраната съобщи и че един дрон е бил свален над територията на Кримския полуостров. Не се посочват по-конкретни данни, освен че опитът на украинската армия да извърши терористично нападение е осуетен.

Русия твърди за нов осуетен опит за проникване в Брянска област

Русия твърди за нов осуетен опит за проникване в Брянска област

Диверсионно-разузнавателна група направила опита

Припомняме, че в понеделник беше съобщено от руска страна, че опит за проникване на територията на Русия на диверсионно-разузнавателна група (ДРГ) е осуетен в пограничния район на руската Брянска област. Това съобщи губернаторът на региона Александър Богомаз.

Според ръководителя на региона, на мястото на сблъсъка са открити оръжия и боеприпаси, изоставени от диверсантите. Сред оръжията има и такива, които са чуждестранно производство.

В края на август Федералната служба за сигурност на Руската федерация заяви, че е ликвидирала украинска група диверсанти в Брянска област.