Кореспонденти на украинските медии съобщават, че звуците от експлозиите са били чути в Кривой Рих, Полтава, Кировоградска и Харковска област, както и в Киев.

В украинската столица действа система за противовъздушна отбрана, а жителите се призовават да не напускат убежищата.

По данни на "Укриненерго" са засегнати няколко енергийни обекта в източните, западните и южните райони на Украйна. Поради тази причина в някои райони са регистрирани прекъсвания на електрозахранването, съобщиха от енергийния сектор.

За да се сведе до минимум рискът от сериозни последици, в регионите се въвеждат аварийни спирания.

Взривове в Харков и Запорожие

Взривове в Харков и Запорожие

Съобщава се и за няколко руски тежки бомбардировача във въздуха

В ранните часове на деня бе съобщено за удари по Харковска област, включително по град Харков. Ръководителят на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов заяви, че в региона са регистрирани 10 експлозии. Според него взривовете са засегнали критична инфраструктура и в няколко района има прекъсване на електрозахранването.

В ранните часове въздушна тревога над Украйна бе обявена именно за Харков, Запорожие и източните райони на Украйна. После въздушната трегове бе отменена, но към 9 часа отново картата на УКрайна светна в червено.

Съобщи се и за няколко руски тежки бомбардировача във въздуха, но в тъмната част на денонощието не бяха засечени изстрелвания на ракети.

Към 9 часа местно време започнаха да пристигнат съобщения за бомбардировките.

Украйна очаква руско настъпление в Харковска и Запорожка области

Украйна очаква руско настъпление в Харковска и Запорожка области

Той призна косвено с удари по цели в руския тил

Пет бомбардировача на вражеската стратегическа авиация са изстреляли ракети, а други пет се подготвят за изстрелване, пише военният кореспондент Андрей Цаплиенко.

Около 8:30 ч. руските военни изстрелват крилати ракети от стратегически бомбардировачи Ту-95, съобщиха военновъздушните сили на ВСУ.

Руснаците изстрелват "Калибър" от морски носители, заяви ръководителят на Одеската областна държавна администрация Юрий Крук.

Ръководителят на държавната администрация на Николаевска област Виталий Ким написа, че очакват до 20 ракети. В Николаевски и Одеска област работи противовъздушната система за охрана.

Украинските сили за противовъздушна отбрана са свалили пет от седемте безпилотни летателни апарата "Шахед" тази нощ, съобщи говорителят на военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат. Безпилотните летателни апарати са били изстреляни откъм Азовско море.

Украинските военновъздушни сили заявяват и че през нощта руските сили са изстреляли до 35 ракети от тип, който не могат да бъдат унищожени във въздуха със средства за противовъздушна отбрана. За обстрела тази сутрин на този етап няма информация от какъв вид е.

До момента е установено, че руските сили предприемат масирани въздушни атаки срещу Украйна при всяко известие за нови оръжейни доставки от Запада за Киев, както и в момент, когато украинският президент Володимир Зеленски е на посещение в чужбина. От вчера украинският лидер е в Брюксел, за да поиска от европейските лидери още оръжия и по-специално изтребители и ракети с дълъг обсег.