Русия може официално да се оттегли от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие поради действията на Съединените щати. За това предупреди директорът на Департамента по въпросите на неразпространението и контрола над въоръженията към Министерството на външните работи на Русия Владимир Ермаков, цитиран от ТАСС.

Той посочи, че обсегът на ракетите е също толкова важен, колкото и техните скоростни характеристики при оценката на потенциалното им разполагане и придържането на Русия към мораториума ще зависи от конкретните параметри на техния обсег.

Ермаков изрази загриженост относно "дестабилизиращите" военни програми на САЩ и предупреди, че действията на Вашингтон правят мораториума "все по-крехък - както в Азиатско-Тихоокеанския регион, така и в Европа".

И САЩ, и Русия прекратиха задълженията си по договора и Съединените щати официално се оттеглиха от него през 2019 г.

Рисковете от пряка военна конфронтация между двете ядрени сили - Русия и Съединените щати, непрекъснато нарастват, посочи още Ермаков. По негови думи Вашингтон ескалира рисковете чрез поведението си спрямо Москва, съобщава "Ройтерс".

Русия обвини САЩ в злонамерено неспазване на договора за ядрените оръжия

Русия обвини САЩ в злонамерено неспазване на договора за ядрените оръжия

След решението на Вашингтон да не споделя данни за ядрените си сили

От началото на инвазията си в Украйна преди 14 месеца Москва редовно отправя обвинения към САЩ и "колективния Запад" за повишаване на рисковете от ядрена война - реторика, целяща да възпре съюзниците на Киев.

"Ако Съединените щати продължат да следват настоящия си курс на конфронтация с Русия, като шансовете за пряк въоръжен конфликт ескалират непрекъснато, тогава съдбата на СТАРТ (договора за ядрени оръжия - б.р.) може да е предрешена", отбеляза Ермаков.

През март САЩ обявиха, че ще спрат да обменят данни за своите ядрени сили с Русия заради оттеглянето ѝ от договора Нов СТАРТ.

Русия спира да предупреждава САЩ преди провеждане на ядрени ракетни тестове

Русия спира да предупреждава САЩ преди провеждане на ядрени ракетни тестове

Спирането на десетилетната практика увеличава заплахата от ядрена ескалация

"Най-голямата заплаха днес е свързана с опасността от ядрена ескалация в резултат на пряка военна конфронтация между ядрени сили", заяви Ермаков и допълни, че "тези рискове, за най-голямо съжаление, постоянно нарастват".

Москва и Пекин ще оценят потенциалното участие на Запада в глобалното разширяване на противоракетната система на САЩ, което "явно подкопава стратегическата стабилност", добави той.

През февруари руският президент Владимир Путин обяви, че Русия прекратява участието си в Нов СТАРТ - последния голям договор за контрол на оръжията между Москва и Вашингтон. Той ограничава броя на ядрените бойни глави, с които двете най-големи ядрени сили в света могат да разполагат, и трябваше да изтече през 2026 г.