Москва ще отмени предложения мораториум върху разполагането на ракети с малък и среден обсег, ако Вашингтон продължи с плановете си за разполагане на такива ракети в Азия и Европа. Това обяви руският водещ преговарящ за контрола на оръжията предупреди Съединените щати днес, съобщава "Ройтерс".

Съединените щати официално се оттеглиха от емблематичния Договор с Русия за ликвидиране на ядрените сили със среден обсег (INF) от 1987 г. през 2019 г., след като настояха, че Москва нарушава споразумението, обвинение, което Кремъл отхвърли.

Президентът Владимир Путин предложи на Съединените щати и няколко западноевропейски членки на НАТО да има мораториум върху разработването на ракети, забранени преди това от договора INF.

Но руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, който води преговорите за контрол на въоръженията, заяви, че Съединените щати се "движат бързо" към разполагането на такива ракети както в Азия, така и в Европа.

Кремъл: Русия не се е отказала от мораториума върху ядрените опити

Кремъл: Русия не се е отказала от мораториума върху ядрените опити

Путин многократно е предупреждавал Запада, че всяка атака срещу Русия може да провокира ядрен отговор.

"Съответно нашият мораториум, който беше обявен от президента на Руската федерация, в контекста на подобно развитие, разбира се, не може да бъде запазен", каза Рябков пред вестник "Комерсант". "Американците смятат, че това няма значение", каза Рябков. "Вярваме, че по този начин те нанасят нов мощен удар върху глобалната стабилност и сигурността на съответните региони.

Съединените щати публично обявиха, че разработването от Русия на крилатата ракета с наземно изстрелване 9M729, е причината за напускането на Договора.

В предложението си за мораториум Путин предположи, че Русия може да се съгласи да не разполага ракетите в своя анклав на балтийското крайбрежие Калининград. След напускането на пакта Съединените щати са тествали ракети с подобен профил.

Припомняме, че вчера Президентът Владимир Путин подписа закон, който отменя руската ратификация на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити.

За САЩ оттеглянето на Русия от Договора за ядрени опити е опасно за света

За САЩ оттеглянето на Русия от Договора за ядрени опити е опасно за света

Това представлява значителна стъпка в грешна посока