Потенциалната военна интервенция на САЩ срещу режима на Башар ал Асад в Сирия, съвсем не изглежда като „безпроблемна разходка" в очите на американските военни специалисти и геополитическите анализатори.

Като се има пред вид, че най-вероятно американската намеса ще се сведе до поредица от въздушни удари, сирийската система за противовъздушна защита е обект на особено внимание от наблюдателите. (Syria: A Comprehensive Look at the Options for Intervention,  http://www.stratfor.com/analysis/syria-comprehensive-look-options-intervention от 27 август 2013 г.).

По оценката на американските експерти, режимът на Башар ал Асад разполага с много „корава" система за ПВО. По американските оценки, в сирийската система за ПВО носят бойна служба около 54 000 души. Така тя се оказва два пъти по-многочислена от военно-въздушните сили и системата за ПВО на бившия либийски лидер - Моамар Кадафи в навечерието на военната кампания на НАТО, проведена през 2011 г.

Сирийските сили за противовъздушна отбрана включват 24-ти и 26-ти противовъздушен дивизион, в които са на бойно дежурство хиляди зенитни оръдия и картечници, както и повече от 130 батареи с ракети „земя-въздух".
Ядрото на сирийските ракети „земя - въздух" са ракетните системи SA-2, SA-3, SA-5, SA-6 и SA-8, които бяха използувани и от системата за ПВО на Кадафи в Либия.
Сирийците обаче разполагат с много повече ракети и имат на разположение значителни технически ресурси да обслужват, поддържат и усъвършенствуват системата си за ПВО. Зенитните ракетни батареи на Сирия са разположени на гъсто, така че припокриват периметъра, който охраняват. (Taking on Syria's Air Defense Network, http://www.stratfor.com/image/taking-syrias-air-defense-network от 28 август 2013 г.).

Макар че беше също своего рода съюзник на Русия, Кадафи не разполагаше с много по-модерните и усъвършенствани противовъздушни системи, които режимът на Башар ал Асад притежава.
Така например, има достоверни сведения, че Иран е финансирал закупуването на 50 системи SA-22, като първите доставки са осъществени през 2007 г. Смята се, че десет от 50-те поръчани системи са останали в ирански ръце.
Очаква се, че сирийците може да имат и зенитно-ракетни системи SA-11, с каквито Либия на Кадафи също не разполагаше.

Впрочем, сирийците разполагат и с няколко дузини бойни самолети - изтребители прехващачи, с които всеки нападател ще трябва да се съобразява.