Руски съд отхвърли жалбата на американския войник, който беше осъден през юни на близо четири години в наказателна колония, след като беше признат за виновен за кражба на 113 долара от приятелката си и отправяне на заплахи за убийството ѝ, съобщава "Ройтерс".

34-годишният американски щабен сержант Гордън Блек беше задържан на 2 май в град Владивосток в Далечния изток на Русия след спор с приятелката си Александра Вашчук, с която се запознава при посещение в Южна Корея.

Той се обявиза невинен в заплахата за убийство на Вашчук, но призна, че е частично виновен за вземането на парите, макар и поради необходимост.

Съдия от съда в Приморския край разгледа жалбата на Блек срещу присъдата на Окръжния съд във Владивосток, но я остави без промяна.

Русия осъди американски войник на близо четири години затвор за кражба на 113 долара

Русия осъди американски войник на близо четири години затвор за кражба на 113 долара

Американски войник, осъден на близо четири години затвор в Русия, след като любовната история се влоши

Защитата на Блек твърди в обжалването си, че първоначалната присъда е незаконна и несправедлива и поиска нов процес.

Според адвоката на Блек присъдата не се основава на материалите по делото, игнорира доказателства, потвърждаващи невинността на Блек, и неправилно тълкува действията му спрямо жертвата.

Блек е един от многото американци, задържани в Русия по различни обвинения.

Миналата седмица Ксения Карелина с двойно гражданство - руско и американско - беше осъдена на 12 години затвор, след като руски съд я призна за виновна в държавна измяна заради дарение на 51,07 долара за благотворителна организация в подкрепа на Украйна.

Американски войник е бил задържан в Русия

Американски войник е бил задържан в Русия

Това е станало преди дни