Руските войски достигнаха покрайнините на украинската столица Киев, информира Асошиейтед прес. Русия нападна Украйна вчера, като руските сухопътни войски и танкове влязоха в страната. Имаше е редица въздушни удари. Руското нападение може да пренареди световната карта на сигурността в епохата след Студената война.

Взривове събудиха жителите на Киев рано тази сутрин. Украинският държавен глава Володимир Зеленски поиска подкрепа от Запада. Той помоли за помощ, която да отблъсне атаката и да спаси законно избраното демократично правителство, както и живота на милиони невинни украинци.

От началото на войната над 100 украински граждани са загинали. Опасенията на властта са, че Владимир Путин иска да премахне правителството и да установи собствен режим.

Зеленски обяви военно положение за цяла Украйна

Зеленски обяви военно положение за цяла Украйна

Разговарял е с Джо Байдън…

Руското нападение над Украйна, което Западът очакваше, е най-голямата военна операция, която светът е виждал от Втората световна война насам. Москва дълго време отричаше, че има намерение да нападне своята съседка.

Зеленски призова САЩ, ЕС и НАТО за по сурови санкции срещу Русия.

"Ако не ни помогнете сега, ако не ни окажете подкрепа, войната утре ще почука и на вашата врата." сподели украинския президент. Украйна скъса дипломатически отношения с Русия и обяви пълна мобилизация.

Руски войски контролират напълно Чернобил

Руски войски контролират напълно Чернобил

Уверяват, че няма опасност от диверсии и терористични актове

Руската инвазия започна в четвъртък с въздушни удари по градове и военни цели. Те бяха последвани от нахлуването на пехота и тежки военни машини от три страни.

Военните съобщиха, че са изгубили контрола над забранената зона на АЕЦ Чернобил, мястото на най-голямата ядрена катастрофа в човешката история. Цивилните граждани бързат да напуснат страната. Хиляди хора потърсиха убежище в киевското метро.

Руските войски напредват и вече приближават покрайнините на Киев. Властите съобщиха за тежки сражения и разрушен мост край Иванков, на около 60 километра северозападно от столицата.

Взривове отекнаха рано сутринта в Киев

Взривове отекнаха рано сутринта в Киев

Руски самолет се е разбил в жилищен блок, който в момента гори

Военния конфликт се отрази и на световните пазари. Акциите спаднаха, цените на горивата се повишиха. Очаква се и цените на хранителните стоки да скочат до небето.

Запада реагира остро и осъди руската Агресия. Президента на САЩ Джо Байдън наложи санкции на Русия. Английския премиер Борис Джонсън стори същото.

САЩ и НАТО не показват индикации, че ще окажат военна подкрепа на Украйна. Опасенията са, че ако прибегнат до такова действие, конфликта ще ескалира и е възможно да се стигне до нова световна война.

Стрес на пазарите заради войната в Украйна

Стрес на пазарите заради войната в Украйна

Московската стокова борса спира търговията временно