Руският доброволчески корпус и легионът "Свобода на Русия", които водят бойни действия на руска земя през последните няколко дни, вече представляват значителна сила и в бъдеще ще придобиват все по-голяма политическа роля.

Това заяви началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов, цитиран от "Укринформ".

"Доколкото знаем, те няма да спрат в близко бъдеще и ще направят всичко, за което имат власт. Както виждаме, те имат достатъчно сила, за да постигнат, да речем, някои ограничени цели. Ще видим какво ще се случи след това." - отбеляза Буданов.

Той подчерта, че усилията са изцяло руснаците да решат вътрешните си проблеми.

Обстрели и диверсанти тормозят Белгородска и Курска област

Обстрели и диверсанти тормозят Белгородска и Курска област

Има загинали и ранени цивилни и повреди по сградния фонд

По повод изявлението на говорителя на легиона "Свобода на Русия", че са готови да "разменят" село Тьоткино, Курска област, за освобождаването на временно окупирания Мелитопол (Запорожка област, Украйна), Буданов отговори, че ще се "радва" да види това се случи, като добави, че е твърде рано да се обсъжда това.

Той също така подчерта, че придобиват политическа тежест, тъй като вече не могат да бъдат считани за измамнически "групировки". Според Буданов броят на желаещите да се борят за демократичното бъдеще на Руската федерация ще нараства, тъй като силата ще се обединява с различни опозиционни движения както в Русия, така и извън нея.

Диверсанти са проникнали в Курска и Белгородска области

Диверсанти са проникнали в Курска и Белгородска области

Руските власти потвърдиха за "опити" за нахлуване

Според ръководителя на ГУР руските доброволци се бият на страната на Украйна и са били в много "горещи точки" в Украйна, така че вече са натрупали опит. Той също така обеща "да се опитаме да им помогнем, доколкото можем".

Въпреки това, признава Буданов, резултатът от изборите в Русия едва ли ще бъде повлиян от усилията на доброволците, тъй като вотът е фалшифициран и известен предварително. По-специално, в Белгород, който сега е обект на обстрел, руснаците твърдят, че избирателната активност е била 75,7%.

Припомняме, че сутринта на 12 март легионът "Свобода на Русия", руският доброволчески корпус и сибирският батальон пробиха руската граница в Курска и Белгородска област като част от съвместна операция.

Киев зове украинците в окупираните територии да не гласуват на руските избори

Киев зове украинците в окупираните територии да не гласуват на руските избори

Организирането на вота било незаконно и невалидно