От началото на войната в Украйна, повече от 1 303 000 руски граждани са влезли в Европейския съюз (ЕС) през неговите сухопътни граници. В същото време повече от 1 273 000 руски граждани са се върнали в Русия през сухопътните ѝ граници с ЕС. Това съобщават от "Фронтекс". 

След обявяването на частичната мобилизация от Русия, в съседните ѝ държави-членки на ЕС се наблюдава увеличение на преминаването на границите. През изминалата седмица в ЕС са влезли близо 66 000 руски граждани, което е над 30% спрямо предходната седмица. Повечето от тях са пристигнали във Финландия и Естония. През последните четири дни във Финландия са пристигнали 30 000 руски граждани.

Рекордни опашки от руснаци и по границата с Финландия

Рекордни опашки от руснаци и по границата с Финландия

Въпреки че страната вече обяви ограничения за туристическите визи

Повечето от тях притежават разрешения за пребиваване или визи за държави-членки на ЕС или асоциирани към Шенген страни, а други имат двойно гражданство. Държавите членки също съобщават за влизания на украински граждани, нуждаещи се от временна закрила, докато бягат от източния окупиран регион на Украйна през Русия.

Незаконното преминаване на границата вероятно ще се увеличи, ако Руската федерация реши да затвори границата за потенциални наборници.

На 19 септември Полша, Литва, Латвия и Естония въведоха ограничения за влизане на руски граждани, пътуващи единствено с цел туризъм или развлечение. Подобни ограничения се обмислят и във Финландия.

Финландия иска от ЕК да забрани и туристическите визи за руснаците

Финландия иска от ЕК да забрани и туристическите визи за руснаците

Нови мерки

В краткосрочен план е вероятно да видим нарастващ брой руски граждани, пристигащи на граничните контролно-пропускателни пунктове към ЕС поради несигурността, свързана с продължаващата мобилизация в Руската федерация.

В по-дългосрочен план може да видим увеличение на незаконното преминаване на външните граници на ЕС с Русия и Украйна, както и увеличаване на незаконния престой в ЕС от руски граждани, които вече се намират в държавите-членки, се казва още в доклада.

Припомняме, че съседките на Русия вече обявиха, че няма да приемат дезертьори. Гражданите на Руската федерация, подлежащи на мобилизация, измежду желаещите да напуснат страната, получиха повиквателни на границата с Грузия.

Освен в съседни държави, след обявяването на мобилизацията рязко скочиха ипетуващите еднопосочно със самолет.