Дългогодишният нидерландски министър-председател Марк Рюте призова за подкрепа на Украйна и международното сътрудничество в последното си обръщение на този пост към сънародниците си в неделя, съобщава АП. 

"Изключително важно е страната ни да бъде вградена в Европейския съюз и НАТО. Заедно сме по-силни, отколкото сами. Особено сега", каза той от офиса си в Хага.

Марк Рюте официално избран за шеф на НАТО

Марк Рюте официално избран за шеф на НАТО

Посланиците на 32-те членки на алианса взеха решението на среща в централата на НАТО в Брюксел.

След като ръководи страната в продължение на 14 години, той ще пренесе опита си в Брюксел, където ще поеме поста генерален секретар на НАТО по-късно тази година.

Той подчерта необходимостта от продължаване на подкрепата за Украйна, "за мира там и сигурността тук".

Новото правителство, което се очаква да встъпи в длъжност във вторник, обеща да запази помощта. Но крайнодесният Герт Вилдерс, чиято партия спечели най-много места на изборите миналата година, изрази проруски възгледи и поддръжниците на Кремъл приветстваха победата му на изборите.

Нидерланският съд: Полет MH17 е свален с ракета "Бук", изстреляна от руските сепаратисти

Нидерланският съд: Полет MH17 е свален с ракета "Бук", изстреляна от руските сепаратисти

Според съда Русия е имала пълен контрол над сепаратистите

Рюте описа трагедията MH17 през 2014 г. като "може би най-драстичното и емоционално събитие" по време на неговия мандат. Пътническият самолет беше свален над източна Украйна, докато пътуваше от Амстердам до Куала Лумпур, Малайзия, убивайки всички 298 пътници и екипаж, сред които и 196 нидерландски граждани. Холандски съд осъди двама руснаци и промосковски украинец през 2022 г. за участие в свалянето на Боинг 777.

 Рюте изтъкна положителните качества на своята страна.

"Тук няма война, можете да бъдете това, което сте, ние сме проспериращи", каза той в 12-минутната реч.

Той призна, че е преживял много тежки моменти по време на мандата си, включително скандал с детски надбавки, който погрешно определи хиляди родители като измамници. Рюте каза, че времето му на поста личи по появилите се "бели коси и бръчки".

След Марк Рюте и нидерландският министър на финансите се отказва от политиката

След Марк Рюте и нидерландският министър на финансите се отказва от политиката

Като мотив за решението си тя изтъкна семейни причини