Китай разпространи кратък анимационен филм, в който парчета от картина върху свитък, разкъсан преди 300 години, се съединяват отново, съобщава "Ройтерс".

По този начин Пекин заявява решимостта си да присъедини Тайван.

Филмът беше излъчен от китайската армия в деня на националния празник на Китайската народна република.

Фрагменти от "Жилището в планината Фучун" - една от най-известните древни картини в Китай, се съхраняват поотделно в музеи в Китай и Тайван - демократично управлявания остров, който Пекин счита за своя територия и запазва правото си да превземе със сила.

Вчера командването на Източния театър на Народоосвободителната армия на Китай, известно с публикуването на войнствени видеозаписи от учения около Тайван, разпространи късометражен анимационен филм, наречен "Мечти се сбъдват на река Фучун", в който се поставя акцент върху общите културни корени на хората от двете страни на Тайванския проток.

Филмът изобразява два елфа, представляващи двете части на картината на художника от династия Юан Хуан Гонван, която е била разкъсана през XVII в. от един от собствениците ѝ. В края на анимацията двамата герои се събират заедно и по магически начин правят картината отново цяла.

С военни учения Китай бори арогантността на сепаратистите в Тайван

С военни учения Китай бори арогантността на сепаратистите в Тайван

Тайпе засече 16 китайски самолета край територията си

По-късата част от свитъка, известна като "Оставащата планина", с дължина около 51 см., се намира в Музея на провинция Чжъцзян в град Ханчжоу. Останалата част от картината - дългият 640 см "Свитък на майстор Уюн" пък се съхранява в Националния дворцов музей на Тайван от 50-те години на миналия век.

Двата фрагмента бяха събрани отново през 2011 г., когато Китай предостави своята част на тайванския музей за два месеца в период на затопляне на двустранните отношения, тъй като Тайпе провеждаше политика на икономическо сближаване с Пекин.

През последните години обаче, с охлаждането на отношенията между двете страни, Китай засили военните си дейности около острова, включително проведе военни учения през последния месец, които - както твърди Пекин - са били насочени към борбата със сепаратистките сили.

Същевременно Китай подготвя амбициозни планове за "интегриране" на икономиките на китайската провинция Фуцзян и Тайван, разположени от двете страни на Тайванския проток, като предлага на тайвански компании възможност да участват в съвместен план за развитие, отхвърлен от правителството в Тайпе.

На фона на стремежа на Пекин да ухажва Тайван с обещания за икономически ползи обаче остава и заплахата за превземане на демократично управлявания остров със сила.

По време на пътуването на двамата елфи във филма са включени кадри на формации от самолетоносачи и изтребители J-20, имащи за цел да напомнят на аудиторията за бойните способности на китайската армия.

Китай готов да смаже независимостта на Тайван

Китай готов да смаже независимостта на Тайван

Пекин ще се противопостави на опити за външна намеса