Беларуският президент Александър Лукашенко призова правоприлагащите органи да организират лековъоръжени патрули по улиците на беларуските градове, съобщава "Ройтерс".

Целта е да се гарантира безопасността на хората.

"Хората трябва да се чувстват сигурни по домовете си, на работа, на улицата, по всяко време на денонощието", подчерта той на среща със службите за сигурност на страната.

Лукашенко посочи, че макар престъпността в Беларус да намалява, страната е изложена на риск от престъпления от "екстремистки характер".

"Днес това е най-важният аспект от поддържането на реда и закона - да се потиснат действията на бандитите и да се предотврати загубата на души, които все още не разбират напълно какви чуждестранни куратори ги насочват", настоя той.

Беларус лови "диверсанти" край границата с Украйна

Беларус лови "диверсанти" край границата с Украйна

Такива случаи имало "два или три пъти седмично"

"Предупреждавам МВР, КГБ, спецслужбите, прокуратурата - всички: трябва да вземем това под контрол. Нашите патрули трябва да бъдат на улицата... Патрулите трябва да са въоръжени с леки оръжия, поне пистолети", допълни беларуският лидер.

Беларус е описвана като "последната диктатура" в Европа без истинска политическа опозиция срещу Лукашенко. Периодично в последните десет години страната бе разтърсвана от граждански протести - 2011 г. и 2015 г., както и 2017 г. Те бяха предимно със социална насоченост. През 2021 г., след като Лукашенко спечели шести мандат, се състояха най-големите антиправителствени демонстрации в 26-годишното му управление. Хиляди арестувани и стотици осъдени, а много от представителите на опозицията емигрираха.

След смазването им, през 2022 г. Лукашенко подкрепи Русия във войната й срещу Украйна, като позволи на Москва да използва територията му, за да започне войната, а миналата година се съгласи в управляваната от него страна да бъдат разположени руски тактически ядрени оръжия. Също така предостави лагер на наемниците от "Вагнер" след неуспешния пуч на Евгений Пригожин.

Миналата седмица беларуските медии няколко пъти съобщиха за операции със залавяне на "диверсанти", включително украински и беларуски граждани, задържани на границата между Беларус и Русия по време на "контратерористична операция", а Лукашенко заяви, че такива групи биват задържани "два или три пъти седмично".

Генералният щаб на Беларус: Нямаме врагове и няма да воюваме

Генералният щаб на Беларус: Нямаме врагове и няма да воюваме

Няма яснота как ще се използват руските ядрени оръжия