ФБР е събрало достатъчно доказателства, за да обвини Хънтър Байдън в данъчни престъпления и подаване на невярна декларация с цел закупуване на оръжие, съобщава американският партньор на Би Би Си - CBS News.

Синът на президента Джо Байдън е обект на федерално разследване от 2018 г. насам.

Решението дали да бъдат повдигнати наказателни обвинения сега е на прокурора на САЩ в Делауеър.

Адвокатът на Хънтър заяви, че федералните агенти не са се свързвали с него. Той многократно е отричал да е нарушил закона.

Хакнат телефон на Хънтър Байдън разкри скандални видеа

Хакнат телефон на Хънтър Байдън разкри скандални видеа

Нов скандал около президентския син

Министерството на правосъдието на САЩ е отказало коментар.

52-годишният Хънтър Байдън е адвокат и лобист, работил в чужбина, включително в Китай и Украйна.

Според "Вашингтон пост" федералните агенти са започнали да го разследват през 2018 г. и първоначално са се съсредоточили върху финансите, свързани с бизнеса му в чужбина и консултантските услуги.

С течение на времето разследването започнало да се фокусира върху това дали Хънтър правилно е декларирал доходите си и дали е направил неверни изявления в документите, използвани за закупуване на огнестрелно оръжие през 2018 г.

В книга, публикувана миналата година, той е признал, че по това време все още е бил интензивен потребител на крек кокаин. Но "Вашингтон пост" съобщава, че той е отговорил с "не" на федерален формуляр, в който се пита дали е "незаконно употребяващ или пристрастен към марихуана или към депресант, стимулант, наркотично вещество или друго контролирано вещество".

Байдън убеден в невинността на сина си Хънтър

Байдън убеден в невинността на сина си Хънтър

Прокуратурата в САЩ проверява данъците на бизнесмена

Наказателните обвинения, произтичащи от неверни данни във формулярите за закупуване на оръжие, остават рядкост и са стотици всяка година.

В изявление, изпратено до CBS, адвокатът на сина на президента заяви, че очаква Министерството на правосъдието "усърдно да разследва и преследва" тези, които са изнесли информация за разследването.

Хънтър Байдън отдавна е обект на внимание от страна на бившия президент Доналд Тръмп и неговите политически съюзници, които твърдят, че бизнес сделките му в чужбина показват корупция.

Макар че по-младият Байдън е признавал за неспокоен живот и предишна "масивна наркозависимост", както той, така и президентът Байдън са отричали да е участвал в незаконна дейност.

ФБР разследва Хънтър Байдън за пране на пари

ФБР разследва Хънтър Байдън за пране на пари

Лъже ли Джо Байдън за сделките на сина си

За първи път той призна, че е знаел за разследването през декември 2020 г. В изявление по това време Хънтър Байдън заяви, че е "уверен, че професионалният и обективен преглед на тези въпроси ще покаже, че съм се справял с делата си законно и правилно, с помощта на професионални данъчни съветници".