Окръжният съдия на окръг Кук Трейси Портър отстрани бившия президент на САЩ Доналд Тръмп от бюлетината за първичните президентски избори на републиканците в Илинойс заради действията му, свързани с нападението срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г., като нападението може да се приравни към метеж, съобщи АП.

Портър отложи влизането в сила на решението си до петък, като даде време на Тръмп да обжалва решението в съдилищата на щата Илинойс. Съдията застана на страната на гласоподавателите от Илинойс, които желаеха бившият президент да бъде отстранен от бюлетината за първичните избори в щата на 19 март, като застъпническата група "Свободно слово за хората" похвали решението.

В решението си съдията пише, че нейното решение "не може да бъде крайният резултат", тъй като висшите съдилища ще имат последната дума по въпроса. Илинойс стана третият щат, който изхвърли бившия президент от избирателните списъци.

Говорител на предизборната кампания на Тръмп заяви, че съдебното решение в Илинойс "е противоконституционно решение, което скоро ще бъде обжалвано".

Подобни решения бяха постановени по-рано в щатите Колорадо и Мейн. Тръмп обжалва.

Тръмп обжалва глобата от 454 милиона долара

Тръмп обжалва глобата от 454 милиона долара

Президентският кандидат за 2024 г. има срок до 25 март

Припомняме, че подобни казуси около Тръмп се появиха в редица щати.

Върховният съд на САЩ ще изслуша аргументи по подобен случай от Колорадо в началото на следващия месец. Щатът Мейн обяви, че очаква това решение и ще се съобрази с него, тъй като жалба бе подадена и там.

Най-висшият съд на този щат установи, че 14-та поправка не позволява на бившия президент републиканец да участва в гласуването заради ролята му в бунта на Капитолия на 6 януари 2021 г., когато неговите поддръжници нахлуха в сградата, след като той загуби изборите през 2020 г. от демократа Джо Байдън.

Байдън и Тръмп печелят първичния вот в Мичиган

Байдън и Тръмп печелят първичния вот в Мичиган

Войната в Газа беляза гласуването на демократите

Бунт на държавно ниво е стара законодателна практика за остраняване на кандидат за президент, която не е била използвана от Гражданската война насам.

Междувременно, Тръмп остава фаворит за републиканците, въпреки правните си проблеми.