Прокуратурата в Париж реши да започне разследване след твърденията на писателката Тристан Банон, която обяви, че ще съди за изнасилване бившия шеф на МВФ Доминик Строс-Кан, съобщават френски медии.

32-годишната жена разказа, че сексуалното посегателство станало, когато тя се срещнала със Строс-Кан за интервю във връзка с книгата, която пишела. По думите на Банон той се държал много грубо и й се наложило да го отблъсква с бой и ритници. Адвокатът на писателката Давид Коби заяви, че клиентката му разполага с материали, доказващи посегателството над нея. Той обаче отказа да уточни какви и да даде подробности за тях.

Ако бъде признат за виновен, Доминик Строс-Кан рискува да бъде осъден на 15 години затвор. Подобно наказание се предвиждаше и по обвиненията на камериерката в хотел в Ню Йорк, която твърдеше, че финансистът се е опитал да я изнасили.

Възможно е наказанието да бъде увеличено, ако бъдат доказани утежняващи вината му обстоятелства.

Припомняме, преди дни обвинението срещу бившия шеф на фонда се пропука, след като прокурорите признаха, че има сериозни проблеми с достоверността на твърденията на тъжителката в лицето на камериерката. Очаква се Доминик Строс-Кан  да бъде оневинен по всички повдигнати му обвинения съвсем скоро.

Магистратите в САЩ се съгласиха да освободят бившия управляващ директор на МВФ от домашния арест и да върнат парите за гаранцията му.