ВИП гостите могат да пият шампанско с удоволствие, докато гледат Олимпийските игри в Париж, но обикновените фенове ще трябва да се задоволят с безалкохолни напитки и вода, след като организаторите решиха да не искат изключение от закона, който забранява продажбата на алкохол на стадионите.

Съгласно закона "Евин", който е в сила от 1991 г., продажбата на алкохол на широката публика на стадионите във Франция е забранена, а организаторите на игрите не са поискали изключение, заяви говорител на "Париж 2024" пред "Ройтерс".

Законът позволява изключение за 10 събития на един организатор годишно в една община.

"Париж 2024 ще организира повече от 700 състезателни сесии в рамките на 15 състезателни дни", заяви говорителят.

Подобно освобождаване би изисквало промяна в закона за събитие с размерите на Игрите.

"Именно стриктното прилагане на френското законодателство позволява на кетъринг услугите, които включват предоставяне на алкохол, да работят в зоните за гостоприемство, тъй като те се уреждат от отделен закон за кетъринга", добави говорителят.

Алкохолът беше забранен на стадионите и по време на забавените от COVID летни олимпийски игри в Токио, но в крайна сметка събитията се проведоха без зрители поради пандемията.

Полицията претърси офисите на организаторите на олимпийските игри в Париж

Полицията претърси офисите на организаторите на олимпийските игри в Париж

Разследването на властите е във връзка с данни за корупция

Бира и вино бяха достъпни на игрите през 2012 г. и 2016 г. в Лондон и Рио де Жанейро.

За феновете, които ще пътуват до Франция за тазгодишната Световна купа по ръгби, обаче има по-добри новини, тъй като организаторите са договорили изключение за турнира, който ще се проведе през септември и октомври.