Според президента на Молдова Мая Санду изборите за президент и референдума за евроинтеграцията на страната в неделя са били помрачени от "безпрецедентна" атака от външна намеса, съобщава "Ройтерс". 

В изявление до молдовците Санду каза, че има "ясни доказателства", че престъпни групи, работещи заедно с чуждестранни сили, враждебни на интересите на Молдова, са се опитвали да купят 300 000 гласа, нещо, което тя нарече "измама с безпрецедентен мащаб".

"Целта им беше да подкопаят демократичния процес. Намерението им беше да всеят страх и паника в обществото. Очакваме окончателните резултати и ще отговорим с твърди решения", каза тя.

При повече от 92% от преброените бюлетини, 52% гласуваха с "не" на референдума, а 47% от молдовците гласуваха с "да". Въпреки разликата, анализаторите казаха, че лагерът на "да" все още може да надделее, тъй като бюлетините на до голяма степен проевропейската диаспора все още не са преброени.

Гласуването няма да бъде правно обвързващо, но ще активизира кампанията на Стояногло и ще бъде удар за Санду. Прозападният действащ президент иска Молдова да се присъедини към ЕС до 2030 г. Проучванията показваха ясно мнозинство от молдовците, подкрепящи присъединяването към Европейския съюз преди вота.

Междувременно Санду получи 38% от гласовете на президентските избори, докато нейният основен съперник, бившият главен прокурор Александър Стояногло, има 28 процента. Балотажът ще се проведе на 3 ноември. Гласуването отива на балотаж, ако нито един кандидат не премине границата от 50 процента.

Санду води на президентските избори в Молдова

Санду води на президентските избори в Молдова

Но референдумът за ЕС може да се окаже голямо разочарование

Подготовката преди гласуването беше засенчена от множество молдовски обвинения за намеса в изборите от страна на укриващия се магнат Илан Шор, който живее в Русия. Москва отрече да се е намесила, докато Шор отрича да е извършил нарушение.

По-рано този месец молдовската полиция обвини Шор, който беше осъден задочно за измама и кражба, че се е опитал да изплати мрежа от най-малко 130 000 гласоподаватели да гласуват с "не" и да подкрепят "нашия кандидат" на изборите.

Шор открито предложи в социалните медии да плаща на молдовците, за да убедят другите да гласуват по определен начин и каза, че това е законно използване на парите, които е спечелил.

В ранните часове на понеделник той каза, че молдовците са гласували против референдума, добавяйки "днес ви поздравявам, вие загубихте битката", обръщайки се към Санду просто като Мая.

Молдова каза "не" на евроинтеграцията?

Молдова каза "не" на евроинтеграцията?

Според частични резултати от проведения в неделя референдум

Преди гласуването молдовските власти свалиха онлайн ресурси, които според тях съдържаха дезинформация, обявиха, че са разкрили програма в Русия за обучение на молдовци да организират масови безредици и откриха наказателни дела срещу съюзници на Шор.