Напрежението между Сърбия и Хърватия ескалира. Сръбският премиер Александър Вучич е изпратил писмо до ЕС с оплакване относно затворената от Загреб граница със Сърбия, съобщават „Гардиън" и местни медии.

Припомняме, в понеделник Хърватия едностранно затвори границата със Сърбия, блокирайки тежкотоварните автомобили с продукция за Западна Европа през магистралата Белград-Загреб.

Хърватия обяви, че мярката е наложена от съображения за сигурност, но вчера съобщи, че ще пуска камионите с бързоразваляща се стока. Според хърватски медии решението е свързано с мигрантската вълна.

Вучич разкри, че Белград е изпратил писмото до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, зам.-председателите на ЕК и върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини, а също така и на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан.

В същото време външният министър на Сърбия Ивица Дачич обвини Хърватия, че води „търговска война". Пред местна телевизия той добави, че Сърбия е подготвила реципрочни мерки.

„Ако искат конфликт, няма проблем", каза той, допълвайки, че мерките са подготвени и че Сърбия има право да защити страната и икономиката си.

По думите му Белград не иска конфликт.