Кордон от сръбски полицаи обгради паметника на Васил Левски в Босилеград, като по този начин бе осуетено планираното отбелязване на 138 години от обесването на Апостола.

Българите, пожелали да почетат паметта на Апостола, трябваше да се съберат в сградата на Културно-информационния център в града, която обаче се оказа прекалено тясна за над 300-те души, чиито венци и цветя останаха в ръцете им.

Традиционното отбелязване на паметта на Апостола беше помрачено, като проблемите започнаха още на границата със Сърбия.

Около 50 сръбски полицаи с каски и бронежилетки посрещнаха българите на ГКПП „Олтоманци". Дълго време граничарите не пропускаха колите от България. С част от тях пътуваха и представители на Атака и ВМРО.

Размахахме пръст на Белград
Още...

Митническите служители се въздържаха от обяснения защо бавят пропускането на автомобилите през пункта, като посочиха единствено, че извършват рутинна проверка.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов също не беше допуснат да влезе в Сърбия и да отиде в Босилеград за поклонението. Засега липсва обяснение защо градоначалникът е бил спрян.

ВМРО предлага на министър-председателя Борисов да отмени насроченото за понеделник посещение на сръбския премиер Мирко Цветкович. Така ще бъде даден ясен знак за това, че у нас не се приема подобно поведение. Сръбската страна не може да представя движението на хора като някаква форма на великодушие.
Бойко Борисов следва да изрази недвусмислено становище, което да послужи за по-нататъшното развитие на отношенията между двете страни.

Междувременно колата, с която пътуваха членовете на ВМРО, реши да влезе в Сърбия през ГКПП „Калотина". С нея пътуваше и председателят на войводите - Ангел Джамбазки. По информация на news.bg не е имало проблем при преминаването през този пункт.

По-късно сръбските граничари пуснаха автобуса на Атака, който също пътува за честванията в Босилеград. Друга от колите на  ВМРО обаче се наложи да чака доста дълго време на границата със Сърбия.

На „Олтоманци" пристигнаха и четирима полицейски началници от Сърбия. Някои от тях поискаха от българите, пътуващи в автомобила, по 100 евро, за да ги пуснат да преминат границата. Обяснението, което дадоха е - такъв е законът. На искането на българите за предоставяне на документ, който да регламентира този „закон", полицаите отговориха, че в момента не разполагат с такъв.

Кола с български фенове на клуб „Левски" също беше спряна на българската граница със Сърбия. За тях граничарите поискаха сумата от 200 евро, които българите отказаха и поради тази причина не успяха да преминат границата.

В крайна сметка и втората кола на ВМРО беше пусната да влезе в Сърбия. Това обаче стана, след като българите обясниха, че не разполагат с пари в брой и им показаха кредитните си карти.

Миков призова да изоставим национализма си
Още...

Пред ВМРО и пътуващите с тях, сръбските полицаи заявиха категорично, че честване в Босилеград днес изобщо няма да се състои, защото е било забранено. Традиционното отбелязване на паметта на Апостола в крайна сметка не се състоя пред паметника, а в сградата на българския културно-информационен център.

По-късно днес, в 14 местно време, забраната за честването на събитието от страна на сръбските власти, беше отменена. Пред паметника на Апостола се събраха около 100 души, които поднесоха венци и цветя.
По това време там се появи и кметът на Босилеград, който демонстрира видима изненада от случилото се. По думите му е станала грешка и той не е издал заповед за забрана на церемонията.

Сърбите провалиха наполовина честването на Левски
Още...

Кметът обясни, че решението за изпращането на полицаите е било взето на централно, а не на местно ниво.

На въпрос кой конкретно е издал заповедта за засиленото полицейско присъствие в сръбския град, Владимир Захариев отговори - не знам - някой неизвестен.

Нещо повече, пред българите, желаещи да почетат паметта на Апостола, кметът на Босилеград, посочи, че местната власт няма проблеми със сънародниците ни там и дори ги покани да присъстват на бъдещи подобни чествания.

Още преди дни обаче сръбските власти опитаха да попречат на отбелязването на паметта на Апостола.

Заради забраната за честването ВМРО настоя министърът на външните работи Николай Младенов да поиска обяснения от сръбската страна за случая. Това се случи вчера, когато дипломат номер едно разговоря с посланика на Република Сърбия у нас.

Александър Църквеняков обясни пред Младенов, че планираното поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола в Босилеград на 18.02. 2011 г. не е забранено. Сръбските власти са отказали разрешение единствено за провеждане на шествие, което би блокирало града за 4 часа.