Не знаем какво е бъдещето за "Вагнер" - нито къде ще отидат тези войски, нито какво ще правят. Това заяви на брифинг координаторът по стратегически комуникации към Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби.

Той обаче посочи, че Съединените щати ще проследят какво се случва в Украйна и ще са в постоянна комуникация с Киев за нуждите му на бойното поле.

Кърби отбеляза, че източният фланг на НАТО вече е подсилен и припомни, че по нареждане на американския президент Джо Байдън допълнителни 20 000 американски войници са предислоцирани там.

Така че в момента имаме около 100 000 американски войници на европейския континент - най-много след Втората световна война, изтъкна той.

На въпрос как САЩ оценяват темпото на украинската контраофанзива, Кърби отбеляза, че самият президент на Украйна Володимир Зеленски миналата седмица публично е заявил, че тя се развива по-бавно в някои области, отколкото би искал.

Пригожин: За един ден изминахме толкова, колкото трябваше да измине руската армия в Украйна на 24 февруари

Пригожин: За един ден изминахме толкова, колкото трябваше да измине руската армия в Украйна на 24 февруари

Лукашенко е предложил законна форма за запазване на ЧВК "Вагнер"

Той посочи, че са инвестирали много през последните шест, осем месеца по отношение на отбранителни способности и са изградили три големи отбранителни линии.

Те знаеха, че украинците ще искат да си върнат територия през пролетните и летните месеци и се подготвиха, обясни Кърби.

Той заяви, че е твърде рано да се каже дали нестабилността в Русия между управляващите и "Вагнер" отслабва руската отбрана в Украйна.

Кърби отказа да прави спекулации и дали събитията от последния уикенд може да са сигнал за началото на края на войната.

"Все пак напомням, че има десетки хиляди руски войници и военна техника - по въздух, земя и море, които те все още имат на разположение, за да се опитат да се защитят срещу украинците настъпателни операции. И го правят", изтъкна той.

Кърби не коментира и дали Вашингон се опасява, че руският президент Владимир Путин може да предприеме по-крайни мерки, за да демонстрира своя контрол.

Това е решение, което Владимир Путин трябва да вземе, и аз не бих спекулирам какво може да бъде то, лаконичен бе той.

НАТО: Бунтът на "Вагнер" показа голямата стратегическа грешка на Русия да нападне Украйна

НАТО: Бунтът на "Вагнер" показа голямата стратегическа грешка на Русия да нападне Украйна

За Столтенберг сега е още по-важно да продължи подкрепата за Украйна

Кърби подчерта, че не е в интерес на никого войната да ескалира отвъд нивото на насилие, което вече е причинила на украинския народ. "Това със сигурност не е добре за Украйна. Не е добре за нашите съюзници и партньори в Европа. Честно казано, това не е добре и за руския народ", категоричен бе той.

Кърби заяви, че САЩ са следили внимателно ситуацията с "Вагнер" в Русия и не са забелязали индикации, че Путин е готов да използва ядрено оръжие, нито са видели нещо, което да ги накара да променят собствената си възпираща позиция.

Той изтъкна, че Вашингтон приема сериозно нестабилността в Русия.

"Със сигурност имахме много въпроси през уикенда относно ситуацията в Русия и въпроса за стабилността. Бяхме в готовност да проведем в реално време, по дипломатически канали, разговори с руски официални лица относно нашите опасения", отбеляза Кърби.

Запитан дали ролята на Беларус за прекратяването на бунта дава нова представа на Вашингтон за отношенията между Путин и Лукашенко, той отвърна: "Не мисля. Лукашенко и Беларус всъщност бяха заместители на Путин и Русия от доста време, със сигурност отпреди началото на тази война".

Кърби посочи, че въпреки че Минск не се е включил активно в сраженията, със сигурност е позволил беларуската земя да бъде използвана за организиране на атаки в Украйна и за съхранение на руски способности.

Байдън: САЩ не са замесени в събитията през уикенда в Русия

Байдън: САЩ не са замесени в събитията през уикенда в Русия

Това е вътрешна борба в руската система

"Те са помогнали на Путин. Така че не знам дали е голям шок или изненада, че Лукашенко се намеси", отбеляза той.

На въпрос дали нестабилността в Русия ще окаже влияние върху отношенията на Пекин с Москва и подкрепата на Китай за Кремъл ще намалее, Кърби подчерта, че САЩ не искат никоя страна да подкрепя Путин и да го улеснява да убива повече украинци.

"Искаме всяка страна по света да се присъедини и действително да прилага санкциите, които са в сила - международните санкции, а не да предоставят възможност на Путин да продължи да управлява своята военна машина", категоричен бе той.

Борел за бунта на "Вагнер": Чудовището на Путин се обърна срещу него
Обновена

Борел за бунта на "Вагнер": Чудовището на Путин се обърна срещу него

Войната на Москва в Украйна пропуква руската мощ