Лидерът на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений Пригожин направи първото си изявление след метежа в събота. Той отрече твърденията, че неговите войници ще подпишат договори с руското министерство на отбраната и разкри, че целта на "похода" е била да се избегне унищожаването на неговата ЧВК и че "Вагнер" е трябвало да прекрати съществуването си на 1 юли.

Пригожин говори в 11-минутно аудио обръщение в "Телеграм", като не разкри своето местонахождение.

Лидерът на наемниците допълни, че целта е била да се направи протест срещу неефективното руско военно ръководство, а не да бъде свалена властта в Москва.

"Целта на марша беше да се избегне унищожаването на "Вагнер" и да се потърси отговорност от длъжностните лица, които чрез своите непрофесионални действия са извършили огромен брой грешки", каза Пригожин.

Къде е Евгений Пригожин?

Къде е Евгений Пригожин?

Основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин не е на разположение

Той подчерта, че неговата групировка е най-подготвеното армейско подразделение не само в руската армия, но и в целия свят, което се състои от опитни и високомотивирани войски.

Той подчерта, че по време на своя "поход" те не са убили нито един войник на земята но призна, че неговите войски са убили руски летци по време на техния марш, като каза, че те "съжаляват, че се е наложило да нанасят удари срещу свои самолети, но "те удряха нашите сили с бомби и ракетни удари".

Те са спрели на около 200 километра от Москва, защото разбрали, че продължаването напред ще доведе до "проливане на руска кръв".

Пригожин също специално каза, че движението на войските му в Русия е било "майсторски клас" и е показало как Москва е трябвала да извърши нахлуването си в Украйна на 24 февруари, което не успя да постигне целта си да превземе Киев. Пригожин е убеден, че ако "Вагнер" бяха извършили първата атака в Украйна, "специалната военна операция" е щяла да приключи "за денонощие".

Говорейки за условията на споразумението, постигнато с помощта на беларуския лидер с Кремъл, Пригожин заяви, че Лукашенко е предложил начин за продължаване на легалното съществуване на ЧВК "Вагнер". Командирите, по неговите думи, отказали да приемат искането за подписване на договори с руското министерство на отбраната, добавя той. В замяна на това той твърди, че около 30 от хората му "са били убити от руски атаки".

Според него походът му към Москва в събота е разкрил "най-сериозни проблеми със сигурността в цялата страна", твърдейки, че неговите части са успели да блокират "всички" руски военни части и летища по пътя им. Той отбеляза, че наемническата групировка е получила подкрепа в градовете, през които е преминала по време на еднодневния си поход.

Бивш шеф на ЦРУ съветва Пригожин да внимава с отворени прозорци

Бивш шеф на ЦРУ съветва Пригожин да внимава с отворени прозорци

Напомняне, че мнозина критици на Путин загинаха при необясними обстоятелства